tiistai 4. maaliskuuta 2014

Sormiruokailukuulumisia 15-kuisena

En ole pitkään aikaan päivittänyt meidän kuulumisia sormiruokailuun liittyen, joten tässäpä tulee tiivistettynä koko historia :)

Mimmi rupesi syömään sormiruokaillen reilu 6 kk ikäisenä. Alun herkkuja oli parsakaalit, kurkut, tomaatit yms. Hän oli aina hyvin kaikkiruokainen, eikä hylännyt mitään muuta kuin bataatit! Muutamassa viikossa hän oppi nielemään palasia ja ruoka rupesi imeytymään (ei tullut enää suoraan läpi). Siihen, että hän hoksasi kiinteän ruoan vievän nälkää taisi mennä ainakin kuukausi, ellei parikin, eli äidinmaitoa hän söi nälkään ja muuta ruokaa huvin vuoksi. Koskaan hän ei meinannut tukehtua eikä edes kakonut ruokaansa, vaikka odotin, että kakomista olisi ollut alussa. Suun motoriikka myös kehittyi ilmeisen nopeasti, sillä joskus ehkä 9 kuukauden iässä hän osasi jo esimerkiksi Cocovin raakapatukasta (joka on siis blendattu ihan sileäksi!) erotella suussaan pienet cashew:n palaset, syljeskellä ne ulos ja niellä muun massan :D Myös sormien pinsettiote kehittyi nopeasti, mökillä hän söi metsämansikoita ja mustikoita juhannuksena 7 kk:n ikäisenä oikein näppärästi, ja neuvolassa myös huomattiin tämä taito.

Seitsemänkuisena maistui parsakaali ja se onkin kestoherkku, maistuu edelleen. 
Itse pidän sormiruokailun aikaansaannoksena myös sitä, että Mimmi ei ole koskaan nielaissut yhtäkään objektia, joka ei olisi ruokaa! Ja jos joku meinaa, etten ole vaan huomannut, niin se ei pidä paikkaansa, sillä kestovaippojen käyttäjänä kyllä huomaa niitä pestessään :D Ainoastaan kerran luulin hänen nielaisseen jotain pieniä korukukkia, kunnes tajusin niiden olevan taatelin kantoja, jotka ei tietenkään vatsassa olleet sulaneet... Mimmi kyllä pistää suuhunsa kaikenlaista pientä, esimerkiksi pieniä kiviä ja saattaa imeskellä niitä ties kuinka pitkään kunnes sylkee ne ulos, mutta hän selkeästi erottaa mikä on ruokaa, emmekä olekaan koskaan pitäneet häneltä piilossa mitään pikkuesineitä kun selkeästikin hän hallitsee suunsa tosi hyvin.

Lusikan käyttöä hän rupesi opettelemaan pikkuhiljaa jo aikaisin, mutta sen oikein päin suuhun vieminen, eli normaali syöminen lusikalla taisi onnistua 1 v. synttärien aikoihin. Sen jälkeen hän pian halusi ruveta harjoittelemaan haarukan käyttöä, ja se taisi ruveta sujumaan muutama kuukausi myöhemmin. Toki molemmat vaativat edelleen sopivan koostumuksen ruoalta, esimerkiksi kovin kovat asiat eivät jää haarukkaan, eikä vetinen keitto pysy vielä lusikassa kunnolla.

14 kk ja haarukan käyttö hallussa ;)
Tiivistettynä voi sanoa, että meidän sormiruokailuhommat kesti aikalailla tasan puoli vuotta. Sen jälkeen kun Mimmi oppi syömään lusikalla ja haarukalla, hän ei ole enää suostunut syömään ruokaa käsin. Poikkeustilanteessa, jos ruoka ei meinaa millään pysyä haarukassa, hän saattaa napata jonkun palan suuhun käsin, mutta muuten tuo välineiden käyttö tuntuu olevan niin mukavaa, ettei hän suostu enää sormiruokailemaan vaikka jossain tilanteissa se olisi helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti