sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kuinka paljon vauva maksaa?


Lueskelin Frantsilasta tullessa bussissa Vauva-lehteä, jossa oli artikkeli rahankäytöstä lapsiperheessä. Jutussa oli haastateltu kahta lapsiperhettä, jossa toinen oli hyvin toimeentuleva ja toinen köyhä. Oman huomioni kiinnitti kuitenkin jutussa olevat faktaboksit, joissa kerrottiin lapsiperheen elävän vähimmillään 3472 eurolla kuussa pääkaupunkiseudulla!

Kuulostaa tosi isolta summalta omaan korvaani. Ehkä siksi, etten ole tässä vaiheessa elämää vielä koskaan tienannut enempää kuin 12 000 euroa vuodessa, tai ollut suhteessa missä kumpikaan kävisi kokopäivätöissä. Onneksi olen vakuuttunut siitä, että paljon vähemmälläkin pärjää. En ole oikeastaan koskaan murehtinut sitä miten tulen pärjäämään, enkä ihan hirveästi murehdi nytkään. Vaikka voi olla, että edessä on köyhemmät ajat kuin koskaan. En tosin ole vielä koskaan joutunut esimerkiksi valitsemaan kaupassa ruokia niiden hinnan perusteella (kuten artikkelissa haastateltu köyhä perhe), joten en ole koskaan oikeasti pitänyt itseäni köyhänä. Tuota muuten käytetään melkein aina ensimmäisenä argumenttina kun ruvetaan puhutaan rahasta, että "olisihan se kiva ostaa laadukkaampaa ruokaa, jos olisi varaa" tai "kyllähän sitä kaupassa tulee valittua sitä ruokaa mikä on halvinta". Vaikka suomalaiset käyttävät ruokaan vain 13% tuloistaan!!! Johonkin muuhun ihmisten rahat siis hupenevat! Yhden tutkimuksen mukaan viihde-elektroniikkaan käytetään yhtä paljon rahaa kuin ruokaan (eli 13%) :O  Itselläni ruokamenot saattavat olla välillä yli 50% tuloista (riippuen paljon käyn töissä!). Jos siis talous menisi tosi tiukille niin siinä olisi se juttu, mistä pystyisin aika helposti karsimaan.


Mitä nyt tässä yritin laskeskella Kelan laskurilla, niin siinä vaiheessa kun rupean saamaan äitiysavustusta niin meidän yhteenlasketut tulot vuokran miinustamisen jälkeen tulevat olemaan noin 850 euroa maksimissaan. 850 euroa siis kahdelle aikuiselle ja vauvalle. Ei kovin hääppöiset verrattuna tuohon 3472 euroon. Mutta jos lasketaan ruokiin 500, puhelimiin 50, niin siitä jää vielä 300 kaikkeen muuhun. Sillä saa jo vaikka mitä kirpputorilta ;)

Sain tästä idean ruveta pitämään listaa siitä kuinka paljon rahaa lapseen kuluu! Luultavasti lista tulee olemaan hyvä viite siitä, kuinka vähällä rahalla voi selvitä lapsen hankkimisesta ;) Vaikka tällä hetkellä, siihen asti kunnes koulu ja äitiysloma alkaa, tienaan vielä ihan reilusti (omalla mittapuullani, tarkoittaa ehkä 1500/kk). Teen listasta uuden välilehden blogiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti