lauantai 28. heinäkuuta 2012

10 urbaanilegendaa synnytyksestä + hiukan synnytyspelosta

Vihdoinkin sain aikaiseksi taas tutkailla netistä vähän raskaus/synnytysasioita, ja löysin Aktiivinen synnytys ry:n sivuille. Vähän keskeneräiset vaikuttavat olevan, mutta ne tekstit mitä sieltä löytyy ovatkin pelkkää asiaa, ja varmasti suositeltavia jokaiselle tulevalle äidille/isälle.

Tykkäsin artikkelista "10 yleisintä urbaanilegendaa synnytyksestä". Muutama kohta liittyy samaan asiaan mitä olen useaan otteeseen puinut toisen blogini puolella, eli medikalisoitumiseen ja ihmisten sokeaan luottamiseen siihen, ettei lääkkeillä tai terveydenhuollon ammattilaisten tekemillä toimenpiteillä ole mitään sivu/haittavaikutuksia. Muutamia poimintoja:

"2. Luonnollisesti käynnistyneellä ja keinotekoisesti käynnistetyllä synnytyksellä ei ole eroa.
...Synnytyksen luonnollista käynnistymistä tulisi odottaa siihen asti kunnes synnytys käynnistyy – siinäkin tapauksessa, että suunnitellaan sektiota!

...Käynnistetty synnytys johtaa usein moniin interventioihin synnytyksen aikana.  "
Synnytyksessä syntyy sellainen hormonimyrsky sekä vauvalle, että äidille, ettei sen vaikutuksia vielä läheskään kokonaan tiedetä. Tiedetään kuitenkin, että itse syntymistapahtuman aiheuttama stressi on vauvalle hyväksi ja auttaa sitä sopeutumaan maailmaan tuloon. Siksi alatiesynnytys on sektiota huomattavasti parempi vaihtoehto vauvalle, tai jos sektio on suunniteltu, niin sekin olisi hyvä tehdä vasta synnytyksen käynnistyttyä luonnollisesti jos mahdollista.
3. Synteettinen oksitosiini toimii samoin kuin kehon oma oksitosiini hormoni.* Ei toimi! Vaikka kemiallinen koostumus on asiantuntijoiden mukaan sama (tai ainakin lähes sama), ongelma on siinä, että synteettistä oksitosiinia tiputetaan suoneen jatkuvasti ja usein suuria määriä kun taas käpyrauhanen vapauttaa oksitosiinia sykäyksittäin pieniä määriä (paitsi juuri vauvan syntymän jälkeen, jolloin naisen kehon oksitosiinimäärä on suurimmillaan). Lisäksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten oksitosiini läpäisee istukan tai miten iso synteettinen oksitosiinimäärä vaikuttaa esimerkiksi vauvan oman oksitosiinituotannon käynnistymiseen. 
Synteettinen ei ole sama kuin luonnollinen. Piste. Näissä hormoniasioissa pätee varmasti ihan sama kuin ruoka-asioissa, luonnollinen sitruunahappo ei ole sama kuin monille ongelmia aiheuttava lisäaine sitruunahappo E330. Eikä aito puolukka ole lisäainepommi, kuten Atrian idioottimainen mainoskampanja viime vuonna kehtasi väittää...
7. Synteettisellä oksitosiinilla, epiduraalilla, ilokaasulla tai muilla kipulääkkeillä ei ole vaikutusta vauvaan.* Kaikella, mitä naisen kehossa tapahtuu raskauden ja synnytyksen aikana, on vaikutusta kehittyvään ja syntyvään vauvaan. On kummallista, että raskausaikana varoitellaan syömästä homejuustoa ja polttamasta tupakkaa, mutta synnytyksen aikana naisen kehoon saa pistää jos jonkinlaista synteettistä, keholle vierasta ainetta! Kätilöt huom. – älkää valehdelko synnyttäjille, että aineilla ei ole vaikutusta! Tutkimustietoa esim. oksitosiinitipan vaikutuksista vauvaan ei juurikaan vielä ole. On esitetty kysymyksiä esim. siitä, voidaanko ajatella itsetuhoisan käyttäytymisen (esim. anorexia tai huumeiden käyttö) olevan yhteydessä synnytyksen aikaiseen toimintaan.
Eikö tämä ole aika itsestään selvää? Raskauden aikana varotellaan, että kaikki mitä itse saat, menee vauvallekin, mutta sitten synnytyksessä vauvalle onkin täysin vaaratonta pumpata äiti täyteen ties mitä myrkkyjä. Se mikä on tarpeen on tarpeen, mutta on väärin ensin pelotella äitien adrenaliinit koholle vaatimalla heitä tiedostamaan kaikki synnytyksen mahdolliset komplikaatiot (vaikka mitään riskitekijöitä ei olisi) ja sitten tarjota kaikkea "helpottavia" modernin lääketieteen ihmeitä tueksi synnytyspelkoon.

Toinen hyvä artikkeli sivuilla käsitteli synnytyspelkoa. Aloitin juuri lukemaan postissa saamaani Hypnobirthing-kirjaa (sisältyy hypnosynnytyskurssin hintaan). Sen alussa puhutaan siitä, kuinka normaalit synnytysvalmennukset koostuvat helposti siitä, kuinka äideille kerrotaan kaikista mahdollisista komplikaatioista ja niiden lääketieteellisistä hoidoista, sekä kehotetaan ensisynnyttäjiä varautumaan 12-24 tunnin synnytykseen. Hypnosynnytyksessä kuitenkin periaatteena on, ettei näistä puhuta mitään vaan keskitytään täysin luomaan mielikuva synnytyksestä sellaisena kuin se voi parhaimmillaan olla, kivuttomana, ongelmattomana ja nopeanakin. Hypnosynnytyksen juuret ulottuvat nimittäin erääseen lääkäriin, joka uskoi, että koko synnytyksen kamaluus johtuu siitä, että naiset pelkäävät ja jännittävät tapahtumaa, joka voisi ilman pelkoa olla mahtavan kaunis ja voimaannuttava. Jokainen varmasti tietää, kuinka lumelääkkeet toimivat. Ihmisen keho toteuttaa sen mihin ihminen mielessään uskoo. Jos naiselle kerrotaan etukäteen kuinka synnytys on kamala, vaarallinen, pitkäkestoinen, äärimmäisen kivulias tapahtuma, niin mikähän vaikutus tällä mahtaisi olla siihen itse synnytyksen tapahtumaan??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti