torstai 18. huhtikuuta 2013

Rokotteista

Vauvamme sai nyt vihdoin ensimmäisen pistoksensa, joten on kai tullut aika myös kirjoittaa jotain rokotteista. Rokotteista saa lukea jatkuvasti uusia kauhujuttuja lehdistä, joten en varmaankaan ole ainut, jolle oman lapsen rokottaminen aiheuttaa päänvaivaa. Neuvoksi kaikille miettijöille sanoisin:

Perehdy rokotteisiin niin hyvin kuin pystyt ja harkitse tarkkaan mitkä tiedonlähteet ovat luotettavia. Koita pitää mukana suhteellisuudentaju (Uutisessa lapsi kuollut rokotteeseen = mieti kuinka monelle lapselle ei tule mitään haittoja). Perehdy myös sairauksiin, joita vastaan rokotteet ovat. Sen jälkeen tee oma päätöksesi ja ota siitä vastuu. Rokotteet eivät ole Suomessa pakollisia, joten voit aivan itse päättää mitkä niistä otat ja mitkä jätät ottamatta. Ei ole kyseessä kaikki tai ei mitään - tyyppinen tilanne, ja rokotteita voi myös myöhäistää. Erittäin tärkeänä pidän sitä, ettei vauvaa koskaan rokoteta flunssaisena tai muuten sairaana.

Haluan kuitenkin avata tässä postauksessa hiukan Suomen rokoteohjelmaa ja sen lyhenteitä sekä myös kertoa mitä seikkoja itse pohdin mietiskellessäni mitkä rokotteet antaa lapselle. Kaikkeen saatavilla olevaan tietoon on mahdotonta perehtyä, joten jossain vaiheessa on vain luotettava omaan intuitioon ja tehtävä päätöksiä. Itsestäni tuntui, etten meinannut päästä tähän vaiheeseen ollenkaan sillä tietoa on niin rajattomasti ja on vaikea tietää mihin luottaa.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että otan "vanhat" rokotteet ja jätän "uudet" antamatta, sillä järkeilin, että vanhat ovat olleet niin pitkään markkinoilla, että niiden täytyy olla turvallisempia ja uusien kanssa taas herkemmin voisi käydä kuten kuuluisan sikainfluenssarokotteen. No, mitä enemmän asiaa tutkin sitä paremmin kävi selville, että juuri näillä vanhoilla (DTap-IPV ja MPR) moni uskoo olevan kaikista vakavimmat sivuvaikutukset kuten kätkytkuolema, autismi tai muut vakavat neurologiset oireet tai autoimmuunisairaudet. Silti nämä vanhat suojaavat juuri niitä pahimpia tauteja vastaan, joita Nepalissa saisi pelätä, joten pitkän itseni tsemppaamis/peloittelu-kierteen jälkeen otin vauvalle ensimmäisen DTap-IPV rokotteen viikko sitten. Onneksi mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Ajattelin, että haluan rokotteita ylipäätään mahdollisimman vähän. Halusin siis jättää pois kaikki rokotteet, joita en koe välttämättömiksi. Lisäksi halusin mahdollisimman vähän rokotteita kerralla, sillä uskon, että lapsi kestää yksittäiset rokotteet paremmin kuin ison pläjäyksen niitä. Isojen rokotemäärien antamista kerralla perustellaan sillä, että lapsen ei tarvitse kärsiä mahdollista rokotteesta nousevaa kuumetta kuin kerran. Itse mietin, eikö kukaan ole ajatellut, että jos yhdestä rokotteesta nousee kuume niin saattaisiko vaikka kuuden rokotteen kertapamauksella olla paljon vakavampia sivuvaikutuksia? Näin kertoo ainakin tutkimus viime vuodelta: mitä useampi rokote kerralla, sitä todennäköisemmin lapsi joutuu sairaalahoitoon tai kuolee.

Kauhujuttuja lukiessa tulee helposti sellainen pelko tai kuvitelma, että rokotteesta seuraa varmasti jotain pahaa juuri minun lapselleni, vaikka järjellä ajateltuna täysin terveitä rokotettuja lapsia on kuitenkin suurin osa kaikista. Keino, jolla sain itseni lopulta tsempattua antamaan ensimmäisen rokotteen oli ajatus siitä, että vauvallamme on vahva immuniteetti ja että suurimmassa osassa rokotehaittauutisista vauva oli aina saanut rokotteen flunssaisena. Vakuutin siis itseni siitä, että kun en vie vauvaa rokotettavaksi hänen immuniteettinsa ollessa alhaalla niin hän kyllä kestää rokotteen. Siksi jouduinkin siirtämään rokotusta viikolla suunnitellusta, kun vauva teki juuri ensimmäiset hampaansa ja ajattelin, että siinä on keholle tehtävää tarpeeksi ei anneta sille samanaikaista rasitetta rokotteesta.

Tässä kansallinen rokotusohjelma ja ajatuksiani eri rokotteista eriteltynä:

0 kk. BCG eli Calmette. Synnytyssairaalassa erityisryhmille. 
2 kk. Rota 
3 kk. PCV. (pneumokokki) 
3 kk. Rota. 
3 kk. DTaP-IPV-Hib. (hinkuyskä, jäykkäkouristus, kurkkumätä - polio - hemophilus influenzae b.) 
5 kk. PCV. 
5 kk. Rota. 
5 kk. DTap-IPV-Hib. 
12 kk. (toisissa lähteissä lukee, että 14-18 kk) PCV. 
12 kk. DTap-IPV-Hib. 
12 kk. MPR. (tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti.) 
6 - 35 kk. Kausi-influenssa (vuosittain). 
4 v. DTaP-IPV. 
6 v. MPR. 
14-15 v. dtap.

BCG eli Calmette. Tuberkuloosi. Jostain syystä Suomessa otettiin 2002 käyttöön uusi tubirokote, joka aiheutti järjettömän paljon sivuvaikutuksia. Koska haitat kasvoivat suuremmiksi kuin hyödyt, rokottaminen lopetettiin 2006. Nyt tätä tuberkuloosirokotetta tarjotaan vain riskiryhmille, eli esimerkiksi lapsille joiden toinen vanhempi on alueelta, jossa tubi on vielä yleinen. Minusta olisi tuntunut erittäin luonnottomalta pistää mitään juuri kohdusta ulos tulleen vauvan elimistöön, joten jätimme tämän rokotteen pohdintaan siihen asti kun tiedämme milloin menemme ensimmäisen kerran lapsen kanssa Nepaliin.

Rotavirusripuli. Tämä ripulitauti on varmasti ikävä, mutta ei Suomen oloissa tappava. Lisäksi uskon, että hyvällä vastustuskyvyllä varustettu lapsi peittoaa taudin helposti tai ei edes saa sitä. Olen myös kuullut tapauksista, joissa rokotetta on seurannut kova ripulitauti, kuten kaikki varmaan olemme kuulleet ihmisistä, jotka influenssarokotteen otettuaan sairastavat pahemmin kuin koskaan ennen. Rotarokote annetaan vauvalle suun kautta. Päätin jättää tämän antamatta koska en koe sitä välttämättömäksi. Rota on ollutkin rokoteohjelmassa vain muutamia vuosia.

PCV. Pneumokokkirokote. Suomessa pneumokokin aiheuttamiin sairauksiin ei oikeastaan kuole lapsia, vaikka nuo sairaudet voivatkin olla todella vakavia ja ikäviä. Pneumokokkibakteerit aiheuttavat mm. aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja korvatulehdusta. Uutisissa oli juuri juttua oudosta tapauksesta, jossa Aleksi-vauva kuoli pneumokokkibakteerin aiheuttamaan yleistulehdukseen rokotteen oton jälkeen. PCV on ollut rokotusohjelmassa vasta vuodesta 2010. Itse jätin tämän rokotteen antamatta. Luontaisterveydenliitto on tehnyt pneumokokkirokotteesta selvityspyynnön ja A-Talk esittää tänään torstaina A-Studiossa keskustelua aiheesta klo 21.05 ! (Näkyy varmaan Areenalla jälkikäteen)

DTaP-IPV-Hib. Kurkkumätä-Jäykkäkouristus-Hinkuyskä-Polio-Hemofilus Influenzae B. Nelosrokotteesta on tullut vitosrokote kun siihen on lisätty Hib samaan, (muistaakseni jo 80-luvulla?).  Hib:in aiheuttamia tauteja ovat mm. aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys. Tällä hetkellä rokotetutkimuksessa on kuutosrokote, eli tähän lisätty vielä hepatiitti B. Tämä epäilyttää minua kovasti: miksi rokotteita pitää antaa niin kauhean monta kerralla, miten 3 kk ikäisen lapsen immuunipuolustus kestää niin ison määrän. En lähtenyt rokotetutkimukseen mukaan vaikka kosiskeltiin vaan otin tästä rokotteesta vauvalle 4 kk 3 vk ikäisenä (eli hiukan myöhäistettynä) vain vanhan version eli DTaP-IPV-osiot ilman Hibiä. Pienempiin osiin tätä ei pystynyt jakamaan. Tämäkin hiukan pelotti minua sillä DTaP-IPV on löydettävissä paljon juttuja, joissa se on yhdistetty sekä autismiin, että vauvan hengityskatkoksiin, jotka voivat aiheuttaa ns.kätkytkuoleman. DTaP-IPV:n pakkausselosteessa haittavaikutuksena onkin mainittu nuo hengityskatkokset, mutta vain keskosina syntyneillä. Päädyin kuitenkin ottamaan tämän sillä sain itseni vakuuteltua siitä, että riski rokotehaittaan on pienempi paha kuin se, että saisimme Nepalissa tai Kiinassa polion, kurkkumädän tai jäykkäkouristuksen.

Lisäys 30.6.13. Tästä rokotteesta pitäisin Suomessakin asuessa tärkeimpänä jäykkäkouristus osuutta! Eikä tuo kurkkumätäkään ole helppo tai mukava tauti. Valitettavasti alle 5 v. lapsi ei voi saada Suomessa käytettävissä olevaa diTebooster -tehostetta, jossa olivat vain nämä kaksi, vaan ilmeisesti vähiten rokotteita sisältävä vaihtoehto on juuri tuo nelosrokote Tetravac, jonka me otimme Mimmille.

Kausi-influenssa. Influenssa ei ole vaarallinen sairaus, ja sen pystyy aika hyvin välttämään jo ruokavaliolla. Monella influenssat häviää ihan ottamalla tarpeeksi D-vitamiinia. Olen itse sairastanut influenssan vain kerran, vuonna 1998, joten en näe mitään syytä rokottautua sitä vastaan. Suosittelisin jokaista mieluummin nostamaan omaa vastustuskykyä rokotteen sijaan.

MPR. Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti. Koen tämän rokotteen miettimisen kaikista vaikeimmaksi. Netistä köytyy hurjasti pelottelua MPR:n yhteydestä autismiin tai muihin neurologisiin häiriöihin. Moni vähän vanhempi henkilö pitää tätä rokotetta hiukan turhana, koska aiemmin oli aivan tavallista sairastaa nämä taudit, eivätkä ne ole itsessään kovin vakavia. Rokotteita käytetäänkin ymmärtääkseni koska näiden jälkitaudit voivat olla vaarallisia, tai itse taudin sairastaminen raskauden aikana. Suomessa riski sairastua on varmaan melko pieni nykyisin kuitenkin, voisin kuvitella. Tämän rokotteen suhteen en ole vielä tehnyt päätöksiä.


18 kommenttia:

  1. Paljon kiitoksia tästä! Helpottaa kovasti, koska en millään ehdi kovin syvälle aiheen syövereihin tällä hetkellä tutustua ja rokotuttaminen alkaa olla ajankohtaista. Tässä oli mulle paljon uutta tärkeää tietoa. Toistaiseksi olen kieltäytynyt neuvolan tarjoamista rokotteista, tuntuisi hirveän pahalta rokotuttaa noin pientä vauvaa (3,5kk)...eikä meillä nyt vielä ole ulkomaanreissuja tulossa ja vähän myöhemminkin vain Euroopan sisäisiä.

    VastaaPoista
  2. Tuhkarokkoahan on liikkeellä ympäri Eurooppaa; Walesissa viimeisimpänä on ollut epidempian laajuisesti:
    http://yle.fi/uutiset/walesissa_riehuu_tuhkarokkoepidemia/6586167
    Siksi MPR-rokotetta suositellaan jo 6kk -> , jos aikoo matkustaa Suomen ulkopuolelle ennen vuoden ikää.

    "Rokotteita käytetäänkin ymmärtääkseni koska näiden jälkitaudit voivat olla vaarallisia, tai itse taudin sairastaminen raskauden aikana. "

    No, ei nyt aina niinkään. Esim. sikotauti itsessään aiheuttaa usein kivestulehdusta miehelle, mikä taas saattaa johtaa lapsettomuuteen. Lapsuusiässä sairastettuna riski ei kai ole suuri, mutta myöhemmin kyllä.

    VastaaPoista
  3. En ollutkaan kuullut tuosta MPR:n aikaistamisesta, mutta itse asiassa nyt kun tulimme kotiin ja kävimme neuvolassa niin terkkari kysyi siitä meiltä. Emme onneksi ole matkustamassa mihinkään ennen ensi vuotta joten ei tarvitse miettiä sen aikaistamista :)

    VastaaPoista
  4. Tuhkarokosta: Poikani,joka ei ollut saanut tuhkarokkorokotetta ei saanut sitä, vaikka luokkatoverinsa oli sairaana koulussa. Äidillä oli kiireinen työ ja ei ollut huomannut tautia. Vasta,kun lapsi oli toista päivää sairaana koulussa ope soitti vanhemmlille et taitaa olla sairas. Meille kaikille infottiin asiasta. Mut ei tullut. Eikä tullut vauvallenikaan, no okei 1-vuotta :), joka kulki mukana hakemassa poikaa ja sairaspoika oli poikani vieruskaveri. Et ei se niin vaan aina tartu. Toki meil on kotiruuat ja lääkäri Antti Heikkilän ohjeiden mukainen ruokavalio. Ja d-vitamiini vain lisäravinteena. Sekä tilamaitoa tai Ingmanin vanhanajan maito. Ja tuosta sikotaudista. Et sen lapsettomuuden saa eniten juuri vanhemapana sairastaesaan ja tuo rokote ei tuo kovin pitkäaikaista suojaa, et ei niin selkeä juttu et saa sen lapsellisuuden ;) vaik olis rokote. Nimittäin rokote annetaan juuri lasna.
    Me päädyttiin siihen et ei oteta mitään. Kolmas sai ton infektio-rokotteen - juuri kun se oli tullut, kun väsyneenä ilman miestä menin neuvolaan ja mua uhkailtiin et lapsi kuolee , jos en ota. se oli vääryys. Ja onkin meidän ainoa lapsi, joka on sairastanut sairaalahoitoa vaativan infektion. Et me nyt pitäydytään noista huveista . Ja siskoni sairastui aikoinaan polio-rokotteesta.

    VastaaPoista
  5. Moikka! Täällä pähkäillään rokotusasioita ja niistä googlettamalla päädyin sun blogiin. Ihan just samoilla linjoilla rokotusten suhteen ollaan kuin sinäkin. Mutta sitä oisin kysässyt että saitteko te neuvolasta suoraan ton DTaP-IPV rokotteen vai jouduitteko hommaamaan itse? Meikkä neuvolaterkka sanoi että ei saa ja pitää hommata yksityiseltä. Huvikseen soitin terveyskeskuksen omalle sairaanhoitajalle joka ihmetteli miksi terkka ei ollut asiaa ottanut hoitaakseenm lääkärin kanssa ja asia toivottavasto hoitunee omalta lääkäriltä kunhan palaa lomalta töihin... t.Piia

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Kyllä saatiin neuvolasta suoraan tuo nelosrokote, terkkari itse ehdotti sitä meille. Sen rokotteen nimi on Tetravac, sitä käytetään muistaakseni tehosterokotteena jossain myöhäisemmässä vaiheessa. Pitäisi olla ihan piece-of-cake saada, eli en tiedä mitä se sinun terkkarisi oikein yrittää...
    Saimme tuon ekan satsin Espoossa neuvolassa, ja toisen satsin Helsingissä kun olimme muuttaneet takaisin tänne. Kummassakaan paikassa ei ollut mitään ongelmaa sen suhteen, eikä mitään ihmeellistä säätöä.

    By the way, tiesitkö, että Suzanne Humpries tulee Suomeen ensi kuussa? Ajattelimme mennä tuonne luennolle, sieltä varmaan saa aika paljon hyvää tietoa rokotusasioista.
    http://suzannesuomessa.fi

    VastaaPoista
  7. Voi vitsi, mä ajattelinkin että vähän outoa ja kun tosiaan oma sairaanhoitajakin sitä ihmetteli... Jostain syystä toi meijän neuvolaterkka siis halunnee saada meidät antamaan kaikki mahdolliset rokotukset ja siksi tekee asian vaikeaksi. Mutta toivottavasti tosiaan hoituu oman lääkärin kautta. Kiitos tosi paljon vinkistä. Täytyy mennä kuuntelemaan Suzannea jos suinkin päästään, me kun ei jokatapauksessa varmaan ennen vuoden vaihdetta anneta mitään rokotuksia, niin saa vielä sieltä näkökulmaa. Mukavaa syksyn jatkoa! :)

    Piia

    VastaaPoista
  8. Mitä Karoliina päätit tehdä tuon mpr-rokotteen suhteen? Meillä neuvolan tätsy sanoi myös, että tetravac:ia ei anneta vauvoille...jepjep.

    VastaaPoista
  9. Moi Anonyymi!
    Näin oon kuullut muiltakin, että jostain syystä nuo rokotuskäytännöt vaihtelee vaikka ohjeiden pitäisi olla kaikille samat...
    Tämän postauksen jälkeen olen ottanut aika paljon selvää noista rokotteista, emmekä aio antaa MPR:ää ja tuskin mitään muitakaan rokotteita. Seuraavalle lapselle tuskin yhtään mitään, elleivät asiat nyt jotenkin radikaalisti muutu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Kuinka päädyit tuohon että ei mitään rokotteita enää?
      Me mietimme juuri samoja asioita rokottaa vaiko ei!!
      Kiitos hyvästä blogistasi

      Poista
  10. Moi Anonyymi!

    Kirjoittaessani tätä postausta olin hyvin skeptinen rokotteita kohtaan, mutta en osannut oikeasti etsiä itse niistä järkevää tietoa.
    Myöhemmin olen löytänyt ihmisiä, jotka tietävät rokotteista paljon ja saanut myös tosi paljon enemmän tietoa rokotteista. Suureksi avuksi on ollut facebookissa Rokottamattomat-ryhmä, joka on suljettu ja luottamuksellinen, mutta johon pitäisi kyllä päästä mukaan kun esittelee itsensä liittymispyynnön yhteydessä. Tuon ryhmän tiedostoista löytyy suuri määrä materiaaleja tutkittavaksi, asiaan perehtyneitä ihmisiä sekä linkkejä miljoonaan tutkimukseen aiheesta :)
    Kaikki rokotteet on erilaisia, joten tässä on vaikea sanoa yksitellen niistä mitään kun asia kokonaisuutena on niin laaja. Pitäisikin varmaan poistaa tämä postaus ehkä, nämä esittämäni "tiedot" tai mielipiteet tässä on vain sen hetkisiä ajatuksiani ja nyt tiedän paljon enemmän. Se on harmi, ettei Suomessa kukaan pidä rokotteista asiallisesti kertovaa blogia, siitä aiheesta kyllä riittäisi kerrottavaa. Englanninkielisiä löytyy kyllä.

    Sanotaan nyt yleispätevästi kuitenkin, että syy miksi en laittaisi vaikka seuraavalle lapselle mitään rokotteita on aika pitkälti se, että taudeista pitäisi selviytyä kehon oman immuunipuolustuksen avulla ja rokotteet tekevät juuri sille omalle immuniteetilla pahasti hallaa. Vaikka joku rokote tehoaisikin juuri siihen mihin se on tarkoitettu, niin se kuitenkin heikentää immuniteettia ja altistaa siten muille taudeille, sekä torpedoi kehon kykyä selviytyä sairauksista kunnialla. En osaa lähteä tätä aihetta sen enempää avaamaan, mutta toivon, että löydät tarvitsemaasi tietoa aiheesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :-)
      Ihan samaa mieltä olen

      Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Noita yksittäisiä rokotteita jos haluaisi niin ne pitäisi tilata itse ulkomaoilta, omaan laskuun ja tulisi käsittääkseni aika kalliiksi kylmäkuljetuksineen. Aina välillä olen kuullut, että jotkut ihmiset suunnitelleet esim. Tetanuksen joukkotilausta mutta en ole koskaan kuullut, että olisi toteutunut.

    Joka tapauksessa, olen tämän postauksen jälkeen saanut paljon uutta tietoa ja meille ei mitään rokotteota oteta :)

    VastaaPoista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  15. Hei, pyytäisin ystävällisesti tutustumaan kansalaisaloitteeseen:
    Rokoteturva 2018

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2636

    Rokoteturva 2018: Turvataan 1) sosiaali- ja terveysalojen työntekijöiden itsemääräämisoikeus 2) asiakkaan tiedonsaantioikeus rokotustilanteessa 3) turvallisuusseuranta palauttamalla ammattilaisille velvollisuus ilmoittaa rokotehaitoista

    oman ja lasten terveyden takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Histiosyytti- ja denriittisolukasvaimet
      lisääntyneet vain pikkulapsilla rajähdysmäisesti vuodesta 2001. Aikaisemmin
      ne olivat erittäin harvinaisia. Lähde: Suomen syöpärekisteri - syöpätilastot

      Poista