sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kuinka rakennetaan lapselle pettämätön immuniteetti?

Iso lupaus otsikossa, ehkä hieman liioiteltu :) Tavoitteet on kuitenkin hyvä pitää korkealla!
Mainitsin puoliksi vitsillä Pieni vampyyri -postauksessa meidän "vaivalla boostatun immuniteetin" ja Olga-lukija tarttuikin tuohon, joten päätin aukaista sitä hieman nyt ihan uuden postauksen muodossa.

Millä keinoin rakentuu lapsen immuunipuolustus? Lähdetään ihan alusta.


Äidiltä saatu puolustus. 

Alatiesynnytys. Tähän ei valitettavasti itse voi oikeastaan vaikuttaa, mutta alatiesynnytyksessä vauva saa äidiltä erittäin tärkeän bakteerikannan itselleen kulkiessaan läpi synnytyskanavan.

Täysimetys 6 kuukauteen saakka. Imetyksestä vauva saa myös erittäin tärkeitä vasta-aineita äidiltä ja huomattavasti paremman alun omalle puolustusjärjestelmälleen kuin korvikkeita syövä vauva. Lyhytkin imetys on huomattavasti parempi kuin ei ollenkaan! Nykyään suositellaan täysimettämään 6 kuukauteen saakka, sillä vauvan suolisto ei ole välttämättä vielä nelikuisena kehittynyt tarpeeksi ottamaan vastaan soseita. Uskon, että tämä kannattaa myös immuniteetin rakentamisen vuoksi. Tämän jälkeen on hyvä myös jatkaa osittaisimetystä, niin pitkään kuin itsestä tuntuu luontevalta!

Äidin kemikaalikuorma. Sikiö saa nykyään hurjan määrä erilaisia epäluonnollisia ja myrkyllisiäkin aineita jo ennen syntymäänsä. Tanskassa suositellaan, että naiset jättäisivät kosmetiikan käytön raskaus- ja imetysaikana, jottei lapsi altistuisi kosmetiikan kemikaaleille. Toinen merkittävä asia on muovista saatavat ftalaatit ja BPA. Suosittelen itse tekemään kaksi asiaa, mielellään jo vuosia ennen raskaaksi tuloa ja toki myös itsesi vuoksi:
Pysy erossa muoveista. Älä syö muoviin pakattuja eineksiä, älä varsinkaan koskaan lämmitä mitään muovipakkauksessa tai muovimukissa, tai laita kuumaa ruokaa muovirasiaan. Älä syö säilykepurkeista, käytä keittiössä muovisia lastoja tai juo take-away mukista kahvia. Nykyään on saatavilla lasisia eväsrasioita!
Käytä luonnonkosmetiikkaa, tai luonnon antimia kosmetiikkana. Esimerkiksi sheavoi toimii erittäin hyvin raskausmahan arpien ehkäisyyn ja ruokasooda-kookosöljykombo deodoranttina.

Äidin ruokavalio. Ruokavalion avulla voi vaikuttaa paljonkin lapseen vielä täysimetyksen aikana. Oikeastaan tämä tapahtuu kahdella tapaa: pitämällä perusruokavalio kunnossa sekä lisäravinteiden avulla. Monelle kynnyskysymys syömisen ja lisäravinteiden hankkimisen suhteen on hinta. Itse näen, että se on usein aika pitkälti valintakysymys siitä minkä kokee olevan rahan arvoista. Itse en säästä ruoassa enkä lisäravinteissa. Säästän mieluummin kaikesta muusta. Kuten sanonta kuuluu, jos ei ole varaa syödä kunnolla nyt, täytyy olla varaa sairastaa myöhemmin ;)
Perusruokavalio kuntoon. Tällä on varmasti kaikista suurin vaikutus lapsen terveyteen. Itse pidän ruokavalioni kulmakivinä sitä, että se on puhdasta ja ravinnerikasta. Vältän siis eineksiä ja lisäaineita sekä torjunta-aineita ostamalla oikeaa ruokaa, luomuna. Pyrin syömään mahdollisimman paljon erilaisia salaatteja ja kasviksia ravinteiden vuoksi. Vältän ravinneköyhiä ja ihmiselle jopa haitallisia aineita kuten sokeria ja viljoja. Perusruokavalioon kannattaa myös sisällyttää paljon luonnon immuuniboostereita/-lääkkeitä kuten hapankaali, valkosipuli, inkivääri, cayennepippuri tai muut mausteet yms.
Lisäravinneboostausta. Lisäravinteideni lista on melkoisen pitkä, mutta koen niiden käyttämisen tärkeäksi terveytemme kannalta. Mainitsen tässä nyt ne, joiden koen vaikuttavan eniten juuri immuniteettiin:
-Lääkinnälliset sienet. Syön lähes päivittäin pakuria, reishiä, lions manea ja cordycepsiä.
-D-vitamiini Syön n. 125 ug päivässä. Tasoni oli tammikuussa 157 nmol/l. Pitäisin vähimmäistasona veressä 80 nmol/ l ja suosittelisin syömään vähintään 50 ug päivässä.
-Probiootit. Aiemmin söin kuureina matkojen yhteydessä. Raskaaksi tulon jälkeen olen syönyt jatkuvasti. Hyvä bakteerikanta on se, millä taudit torjutaan!
-Entsyymit ja suolahappo. Jotta ruoasta olisi hyötyä ja keho saisi kaikki tarvitsemansa ravinteet, niiden pitää imeytyä kunnolla. Tässä auttaa entsyymit ja suolahappolisä.


Lapsen oman puolustuksen kehittyminen.

Älä ole ylihygieeninen. Lapsi tarvitsee bakteereita kehittääkseen immuunipuolustustaan. Älä käytä kotona mitään antibakteerisia tuotteita ja unohda käsidesit. Anna ryömiä ulkona.

Tarjoa oikeaa, ravinteikasta ruokaa. Ei ole mahdotonta kokata itse, vaikka olisi kiireinen elämä, tee viikonloppuna ruoat valmiiksi. Tarjoa avocadoa, salaatteja ja muita heti syötäviä ravinnepommeja joka aterialla. Unohda einekset ja ruoat, joiden tuoteselosteet on täynnä lisäaineita.

Tarjoa itsetehtyä ruokaa. Ruoasta saatu bakteerikanta kehittää merkittävästi lapsen immuunipuolustusta. Älä syötä purkkiruokaa josta kaikki bakteerit on tapettu pois, ja jota on jatkettu epäilyttävillä aineilla. Lue tästä miksi.

Älä opeta lasta syömään sokeria. Sokeri on keholle myrkkyä ja valitettavasti todella koukuttava aine.  Mutta lapsi, joka ei ole koskaan saanut sokeria, ei osaa sitä myöskään kaivata! Käytä tätä hyväksesi ja pidä lapsi sokerivapaana niin pitkään kuin pystyt, eli ainakin sinne kaverisynttärien maailmaan saakka :)  Lapsi ei menetä mitään, niin kauan kun hän ei ole tutustunut sokeriin ja oppinut vaatimaan sitä.

Vältä viljoja tai gluteenia, tai älä ainakaan päästä niitä pääosaan ruokavaliossa. Tästä moni voi olla eri mieltä, ja tuntuu ajattelevan, että lapsi tarvitsee viljojen hiilihydraatteja. Itse olen kuitenkin nähnyt niin monia tapauksia, joissa ihminen "paranee" jostakin tilastaan jättämällä viljat pois, että olen melko vakuuttunut siitä, että jos ei niiden jättäminen pois ole jopa merkittävä terveysteko niin ainakaan siitä ei ole haittaa. En itse ole ehdoton viljojen suhteen, jos ne eivät aiheuta oireita, mutta käyttäisin niitä hyvin hillitysti.

Vältä myös lapsen kohdalla ylimääräistä kemikaalikuormaa. Vältä muoveja. Osta lasinen tuttipullo. Älä käytä turhaan kosmetiikkaa, lapsi ei tarvitse pesuaineita suihkussa ja iholle sopii hyvin luonnolliset öljyt, esimerkiksi antibakteerinen kookosöljy toimii hyvin myös pepun iholla! Kiinnitä huomiota lasten leluihin ja pese uudet vaatteet ennen käyttöä tai osta käytettynä.

Huolehdi hyvistä bakteereista. Jos lapsi saa antibioottkuurin (tai äiti imetysaikana) tai on syntynyt keisarinleikkauksella, anna myös lapselle laadukkaita probiootteja. Eikä niistä haittaa muutenkaan ole.




3 kommenttia:

  1. Mietin lähetettyäni tämän postauksen, että toivottavasti tuosta kirjoitustyylistä "Älä tee näin - tee näin" ei tule liian hyökkäävää tai tuomitsevaa vaikutelmaa. Tarkoitus ei ole sanoa, että näin jokaisen tulisi elää, vaan kertoa siitä, mihin itse henkilökohtaisesti uskon.
    Mietin, että miksi en kirjoita vain "Näin itse teen" muodossa, kuten tuossa ruokavaliokohdassa, ja päädyin siihen, että tuntuisi väärältä ja melkein valheelta kirjoittaa niin sillä siitä saisi sen kuvan, että noudatan itse näitä oppejani täydellisesti, mikä ei tietenkään ole totta. Tärkeintä on tiedostaminen ja pyrkimys :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä kattavasta paketista! :-)
    Kutakuinkin näin meilläkään pyritään elämään, mutta niin vain sai kuin saikin pikkuinen flunssan :( Onneksi ei ole kovin ärhäkkää sorttia, jatkuu tosin jo toista viikkoa ja sääliksi käy pikkuista, kun nenä vuotaa ja on tukkoinen. Ei auta itku markkinoilla, toivottavasti tämä vahvistaa hänen vastustuskykyään tulevia tauteja varten...

    VastaaPoista
  3. Toivotaan pikaista paranemista! Ja vastustuskykyä tulevaisuudessa :)

    VastaaPoista