maanantai 1. huhtikuuta 2013

Probioottien hyödyt

Olen probioottiuskovainen ja -riippuvainen. Olen käyttänyt jo vuosia probiootteja, sillä luotan niiden immuniteettia vahvistavaan tehoon. Välittääkseni hyvää vastustuskykyä myös vauvalle söin koko raskausajan probiootteja, ja jatkan edelleen, tosin en huolehdi jos päiviä jää väliin. Vauvoille on myös omia probiootteja, mutta en ole kokenut näitä vielä tarpeellisiksi sillä luotan maitoni sisältävän hyvin vasta-aineita ja tähän mennessä emme olekaan vielä sairastaneet mitään. Antaisin ehdottomasti vauvalle probiootteja esimerkiksi siinä tapauksessa, että jompi kumpi meistä joutuisi syömään antibioottikuurin tai jotain muita lääkkeitä, ja (alla mainitun artikkelin luettuani) myös jos vauva olisi keisarinleikattu, tai suvussamme olisi allergiataipumusta.

Voin suositella oman kokemuksen perusteella kahta probioottia: Dr.Ohhira'sia tai Enzymedican Pro-Bioa. Probioottien kanssa ei kannata tyytyä halvimpaan vaihtoehtoon. Jos ne eivät toimi elimistössäsi, olet heittänyt nekin vähät rahat hukkaan ;)

Törmäsin Tolosen pitkään kirjoitukseen probioottien/maitohappobakteerien hyödyistä, ja ajattelin siteerata tänne kaikki tämän blogini aihepiiriin liittyvät mielenkiintoiset kohdat.


"Turun yliopiston lastenlääkärit raportoivat ensimmäisinä maailmassa, että maitohappobakteerien avulla voidaan ehkäistä jopa puolet lasten maitoruvesta eli atooppisesta (allergisesta) ihottumasta. British Medical Journalkin viittaa juuri tähän suomalaistutkimukseen (BMJ 2002;324:1364). Suomalaiset tutkijat ovat muutoinkin julkaisseet runsaasti uutta kiinnostavaa tietoa maitohappobakteerien vaikutuksista etupäässä lasten allergisiin tauteihin, hengitystieinfektioihin ja ripuliin, kuten kirjallisuusluettelosta (linkki tämän artikkelin lopussa) ilmenee."

"Probiooteista näyttää olevan hyötyä lasten suolisto- ja hengitystie-elinten sairauksissa, ilmenee uudesta tutkimuksesta, jonka Rooman yliopiston professori Mario Cazzola esittää 18–22.9. Barcelonassa kongressissa nimeltään European Respiratory Society (ERS) Annual Congress. Asiasta kertoo Nutraingredients.com.

“Kulkiessaan synnytyskanavan läpi syntyvä lapsi saa äidiltään ensimmäisen probioottisen bakteerikannan, josta sittemmin kehittyy lapsen suoliston bakteerifloora. Keisarinleikkauksella syntyvät lapset jäävät tätä kokemusta paitsi ja niinpä heidän suolistoflooransa kehitys viivästyy. Heille kehittyy muita useammin ripulia varhaislapsuudessa. Tutkimuksissa on keskosille ja täysiaikaisille vastasyntyneille annettu maitohappobakteereita ja niitä on todettu olevan lapsen ulosteessa vielä 2–4 viikon kuluttua annostuksen loputtua. Pysyvä bakteerikannan muodostus lienee mahdollista näin ulkoapäin tuotunakin.”

“Ennestään tiedetään, että allergisten vanhempien lapset ovat herkkiä sairastumaan allergioihin. Turun yliopistossa havaittiin, että riskialttiilla lapsilla on usein koliikkia ja muita vatsavaivoja, jotka ilmeisesti johtuvat suoliston mikroflooran muutoksista (lue alkuperäinen raportti). Turkulaiset tutkijat uskovat, että maitohappobakteereista saattaa olla hyötyä lasten suolistovaivoissa.”

“Allergiat ovat lisääntyneet viimeisten 35–50 vuoden aikana länsimaissa räjähdysmäisesti. Hygieniaoletus saa yhä enemmän kannatusta: sen mukaan liiallinen hygienia lisää allergioita. Toisin sanoen nykyihmisellä on puutetta suojaavista probioottisista bakteereista. Alle 2-vuotiaiden ruotsalaisten ja virolaisten allergisten lasten tutkimuksessa ilmeni, että allergisilla lapsilla oli suolistossaan liian vähän hyviä bakteereita (Björksten ym. 1999). Allergiat ovat yleisempiä Ruotsissa kuin Virossa, koska Ruotsissa on liian siistiä, sanovat tutkijat.”
“Turun yliopiston tutkijaryhmä julkaisi huhtikuussa 2001 Lancetissa varsinaisen uutispommin: Lactobacillus rhamnosuksen käyttö raskauden lopulla ja lapsen ensimmäisinä elinkuukausina vähensi atooppisen ihottuman puoleen. Tutkimukseen oli valittu äitejä ja lapsia, joilla oli suuri atopian sukuhistoria. Toisessa, British Medical Journalissa julkaistussa suomalaistutkimuksessa bakteereilla täydennetty (probioottinen) maito vähensi lasten yskää, kurkkutulehduksia ja ripulia.”
“Kun raskaana oleva nainen ottaa maitohappobakteereita ruuan lisänä, vähenee lapsen riski sairastua allegioihin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Samoin käy, kun allergiaperheen vauvalle annetaan maitohappobakteereita maidossa (Rautava ym. 2002). Turkulaiset lastenlääkärit ovat osoittaneet, että vauvana otetut maitohappobakteerit suojaavat useimpia lapsia allergiselta ihottumalta ainakin 4. ikävuoteen asti (lue raportti).”
“Maitohappobakteerien antaminen allergisille vauvoille muuttaa suoliston bakteerikantaa sellaiseksi, että allergiataipumus vähenee (Kirjavainen ym. 2002).”

“Maitohappobakteereita kannattaa antaa vauvoillekin aina antibioottikuurin aikana ja vielä niiden jälkeenkin. Tällöin on otettava huomioon, että koska antibiootit tappavat myös maitohappobakteereita, ne tulisi ottaa 3 tuntia ennen antibiootteja tai 3 tuntia niiden jälkeen. Silloin antibioottit eivät tapa hyviä bakteereita.”

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi, kiitos tästä :)
    Tilasin nyt ensimmäistä kertaa noita Dr. Ohhira's probiootteja ja nyt pähkäilen että kannattaisiko syödä niitä 2 tabua/pv , vai 1/pv kun riittäisi sitten kahdeksi kuukaudeksi? :D Ei ole meinaan varaa tilata näitä lisää, ainakaan hetkeen.. Vähän hölmö kysymys, mutta kaipaisin jotain mielipidettä kun itse täysin noviisi asiassa.

    VastaaPoista
  2. Moi ja kiitos :)

    En tiedä mitään tutkimuksiin perustuvaa ja tieteellisesti todistettua vastausta ;)

    Itse olen joskus syönyt noita oHhirasia ja muitakin silleen "ylläpitomielessä" yhden tabletin päivässä kun ei ole ollut mitään vaivaa mutta olen halunnut silti ylläpitää ja kohentaa vastustuskykyä, esim. koko raskauden ajan ja alkuimetyksen, sekä Nepalissa ollessani.
    Sitten taas jos on joku ihan tärkeä hetkellinen syy syödä probiootteja esim. vatsaongelmat, vastustuskyvyn heikkous, lyhyt ulkomaanreissu tai antibioottikuuri, niin silloin söisin kuurina sen 2 tbl päivässä.
    Näin olen tän homman itse pähkäillyt :)

    Olen myös syönyt noita probiootteja välillä satunnaisesti tai esim. vuorotellen, välillä Ohhirasia ja välillä vaikka Pro-Bioa tai ProbiFriskia :)

    VastaaPoista