keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Rahajuttuja

Käväisin tänään Hämeentien UFF:lla katselukierroksella, ja huomasin hyllyssä lasten kenkiä. Kuinka paljon tällaiset lasten kengät oikein maksaa uutena, kun niistä voi käytettynä pyytää 8 euroa? Onko muutkin huomanneet, että UFF:ien ja Fidojen hinnat on nousseet tosi korkeiksi? Onneksi kirpputorihinnat on sentään huomattavasti matalampia :)


Rupesin miettimään, että kuinka paljon täytyy sellaisten vanhempien tienata, jotka ostavat lapsille kaiken uutena? Ihmisillä tuntuu olevan paljon lastenvaatteita, uusia sellaisia. Tietääkseni lasten vaatteet maksavat suunnilleen 10-30 euroa kappale. Ei ihme, että itseäni huomattavasti enemmän tienaavat ystäväni valittavat ettei rahat riitä.

Olen tehnyt viimeisen 1½ vuoden aikana kaikki Suomessa olon ajat reilusti töitä, jotta olen sitten voinut elää Nepalissa säästöillä. Tarkoituksena oli alunperin lähteä Kiinaan syksyllä, mikä olisi tarkoittanut, että myös tämä kesä olisi ollut tiukkaa raatamista ja rahankeruuta. Tavallaan olen siis huojentunut siitä päätöksestä, että olen nyt jäämässä Suomeen pidemmäksi aikaa. Minun ei ole mikään pakko tienata yhtään sen enempää kuin mitä tarvitsen vuokranmaksuun ja elämiseen. Voin viettää aikaa mökillä, ystävien kanssa ja kiertää poikaystävän kanssa kaikki näyttämisen arvoiset jutut Suomessa.

Yritän elää koko ajan minimalistisemmin. Lapsen myötä nyt tietysti asiat, joita tarvitsee ostaa lisääntyvät huimasti, mutta onneksi rahanmenon voi minimoida hankkimalla kaiken käytettynä. Kaikista pahin kompastuskivi minulle on edelleen ruoka. En tiedä miksi on niin vaikeaa pystyä säästämään ruokaostoksissa yhtään. Tasaisin väliajoin aina yritän, mutta hyvin nopeasti aina turhaudun ja päädyn sallimaan itselleni tuhlauksen ruoan suhteen sillä verukkeella, että kaikessa muussa säästän.

Tällä hetkellä ei ole vakituista työtä, ei kesätyötä eikä yhtäkään työvuoroa sovittuna. Katsotaan miten tässä pärjätään vai joutuuko kohta tekemään kaksin verroin :)

4 kommenttia:

 1. Itse joskus päädyin huijaamaan itseäni, että voin nyt tämän ja tämänkin lapsille ostaa, kun on niin halpa ja käytetty, ja lopputulos oli se, että vaatetta oli niin paljon ettei niitä ehtinyt käyttää. Sittemmin hankkiuduin ylimääräisistä eroon ja olen ostanut vain ja ainoastaan sen, mitä tulee oikeasti käytettyä (ja/tai mitä saa sitten markkinoitua eteenpäin). Tällä tavalla ajateltuna joistakin jutuista oon maksanut sitten enemmän, mutta varmasti kuitenkin säästänyt rahaa (ja luontoa ja kaappitilaa ja omia hermoja) verrattuna siihen, että olisi samalla summalla haalinut useamman vaatekappaleen, mitä en olisi välttämättä käyttänyt kuitenkaan.

  Tulevaisuudessa ajattelin satsata kerralla kunnon ulkovaatekamppeisiin, nyt alan pikkuhiljaa uskoa monen toitottamaan fraasiin "halvalla ei hyvää saa" ja sen, että köyhän ei kannata ostaa halpaa ;)

  Loppujen lopuksi lapsi tarttee vaatetta ja tavaraa aika vähän. No vaippoja tietty menee, mutta niitäkin tuli itselläni aikoinaan haalittua ihan liikaa. Vaikka itse en uutena enkä oikeastaan käytettynäkään ole leluja tai pelejä ostanut, niitä on ihan tuhottomasti. Niitä saa tuliaisiksi, lahjoiksi, lahjoituksena.. Kirjoja saa kirjastosta jne.

  Lasten juttuihin saa uppoamaan rahaa ihan niin paljon kuin vaan sitä rahaa on, tai sitten tosi vähälläkin summalla loppujen lopuksi kyllä tulee toimeen.

  VastaaPoista
 2. Joo tiedän tuon itsensä huijaamisen :) Aikanaan kun aikuisiällä "löysin" Valtterin kirppiksen niin ostin ihan päättömästi, kaiken mitä saattaisin käyttää... käytännössä paljon turhaa. Nykyään oon päässyt onneksi jo vähän sellaiseen vaiheeseen, että etsin kirpputoriltakin parempaa tavaraa, en osta enää huonokuntoisia tai nuhjuja vaikka on kuinka halpoja ja yritän oikeasti miettiä mitä tarvitsen. Voin kuvitella, että vauvavillityksessä homma lähtee taas aika helposti käsistä :) Yritän hillitä itseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Huono" juttu on että niiiin hyvää ja ihanaa vaatetta löytyy muutamilla kymmenillä senteilläkin :)

   Jos et ole vielä 11 kysymyksen haastetta muualta saanut, tässä olisi kysymykset sulle: http://terveemmin.blogspot.com/2012/05/haaste-11-kysymysta.html

   Poista