sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kalaöljy (Raskausajan lisäravinteet)

Raskaana oleville ei neuvolassa paljon lisäravinteita suositella, muistaakseni ainoastaan D-vitamiinia ja sitäkin naurettavat 10 ug päivässä. Olen itsekin vähentänyt varmuuden vuoksi tiettyjen superfoodien käyttöä, esimerkiksi yrttejä tai muita lääkinnällisiä kasveja en uskaltaisi varauksetta käyttää. Muutamia lisäravinteita kuitenkin on, jotka ovat mielestäni ehdottoman tärkeitä myös ja varsinkin raskausaikana.

Tärkeimpänä näistä ehkä kalaöljy. Länsimaisella ruokavaliolla omega-3-rasvahappojen saanti on aika mitätöntä ja niiden suhde omega-6:siin hyvin vääristynyt. Tähän vielä päälle virallisten ravitsemussuositusten mukainen mahdollisimman vähärasvainen ruokavalio niin morjens. Ihminen tarvitsee rasvaa, ja mielellään hyvälaatuista sellaista, mitään yliprosessoitua kasvismargariinia ei lasketa.

Kalaöljyissä kannattaa panostaa laatuun, sillä ne hapettuvat herkästi ja huonolaatuisesta tuotteesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kirjoitin tästä aiheesta aiemmin toisessa blogissani. Lyhyesti, laadun tunnistat mausta. Toinen huomioitava seikka on, että varsinkin runsaammassa käytössä kannattaa kenties suosia nimenomaan kalaöljyä, ei siis kalanmaksaöljyä. Riskinä liian suuren A-vitamiinin saannin lisäksi se, että maksa on se elin, joka kerää kaikki myrkyt itseensä. Tässäkin tietysti laatu on laatua.

Olen itse käyttänyt nyt Eskimo-3 öljyä, jota saa esimerkiksi Life-kaupoista. Maku on ihan eri maailmasta kuin lapsena syödyt kalanmaksaöljyt. Olen ottanut 1-2 ruokalusikallista päivässä. Suositus on (yllättäen) pienempi, mutta älä pelkää ottaa reilusti ja nauttia hyödyistä.. :)

Ehkä tunnetuin juuri raskauteen liittyvä väite kalaöljystä on, että sen on todettu ehkäisevän sekä raskausajan että synnytyksen jälkeistä masennusta, kaikkien muiden hyötyjensä lisäksi!


Eskimon lisäksi muita laadukkaita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

iHerbistä New Chapterin Wholemega kalaöljykapselit

Green Pastures - Blue Ice -tuotteet esim. FitnessFirst-verkkokaupasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti