Kerroin aiemmin kuinka isäunikoulu toimi meillä loistavasti. Paljastuikin, että se toimii vain isän kanssa :) Vaikka lapsi nukkuu isän kanssa 8 tuntia tauotta, ei se tarkoita, että hän nukkuisi myös minun kanssani. Heti kun siirryin takaisin hänen viereensä niin hän herää normaaliin tapaan öisin syömään. Itseasiassa yöimetykset ovat jopa lisääntyneet vauva-ajasta. Jo 2-kuisena hän heräsi vain 2 kertaa yössä syömään, nukkuen aina 5-6 tunnin pätkän ensin, nyt 1-v. tienoilla hän on saattanut heräillä 3 kertaa yössä ja sen jälkeen torkkua rinnalla vielä pari tuntia aamulla... Varsinkin tämä aamun roikkuminen rupesi käymään itselleni vähän raskaaksi kun siihen imemiseen liittyy myös hampailla vähän pureskeleminen ja taukoamaton nipistely/raapiminen käsillä.
Koska isäunikoulukokemuksen perusteella tiesin, että lapsi on valmis nukkumaan kokonaisia öitä syömättä, rupesimme joululomalla toteuttamaan sovelletusti Jay Gordonin unikoulumenetelmää.
Gordonin menetelmä on lempeä unikoulu. Se ei sisällä huudattamista eikä lasta ole tarkoitus opettaa nukahtamaan yksin. Menetelmä sopii yli 1-vuotiaille lapsille(!) ja Gordon korostaakin, ettei hän suosittele mitään unikoulumenetelmiä käytettäväksi alle vuoden vanhoilla vauvoilla. Gordon suosittelee perhepetiä, ja tämä menetelmä sopii kun halutaan päästä perhepedissä eroon useista yösyötöistä ja päästä nukkumaan pidempiä pätkiä.
Suosittelen tutustumaan menetelmään täällä.
Jaan nyt meidän kokemuksemme ensimmäisen 11 yön ajalta menetelmän käytöstä vähän sovellettuna. Itse kyselin ennen tämän toteutusta kokemuksia facebookin kautta, sillä toivoin vertaistueksi juuri melko yksityiskohtaisia kertomuksia siitä, miten tämä on käytännössä toiminut.
Yöt 1-3. Gordonin menetelmässä ensimmäisinä öinä pyritään opettamaan lapsi nukahtamaan ilman rintaa. Vaikka häntä imetetään vielä yöllä, niin rinta otetaan pois ennen kuin hän ehtii nukahtaa. Tavoitteena, että vaikka hän saa imetyksen niin hän nukahtaisi kuitenkin muuhun paijaukseen/silitykseen/unilauluun tms. Meillä lapsi nukahtaa usein ihan omasta halustaan ilman rintaa, päästämällä irti ja hakemalla hyvää asentoa sängyssä ennen nukahtamista. Tämä vaihe oli siis jo melkeinpä hallussa mutta ehkä enemmän itseni orientoimiseksi unikoulun pitämiseen, toteutin kuitenkin 3 yötä tätä vaihetta :) En tiedä johtuiko tästä vai miksi, mutta nämä yöt meni tosi hyvin. Toteutin myös iltanukuttamisella samaa, eli otin rinnan pois imetyksen jälkeen ja hän nukahti ilman sitä. Mimmi heräsi jokaisena yönä 3 kertaa (n.01, 04 ja 06), söi lyhyesti, otin rinnan pois ja hän nukahti melko helposti. Muutama lyhyt pieni protesti tuli siksi, että minä olin se, joka päätti milloin otin rinnan pois, vaikka suurimmalla osalla kerroista hän itse päästi siitä irti ja minä vain vetäisin paidan päälle ennen kuin hän kääntyi uudelleen ottamaan kiinni. Ainoastaan viimeisen yön viimeisellä imetyksellä aamulla hän olisi ilmeisesti halunnut vielä imeä pidempään joten sängyssä pyörimisessä ja ähkimisessä menikin sitten 45 minuuttia ennen nukahtamista. Muutama itkunpoikanenkin siinä tuli mutta ei mitään kunnollista.
Yö 4. Nyt oli aika aloittaa unikoulun vaikeampi toinen vaihe, eli yöimetyksen lopettaminen. Gordonin mukaan yöimetykset lopetetaan kerralla valitun 7 tunnin ajaksi. Olin päättänyt soveltaen tätä lopettaa imetykset pikkuhiljaa yksi kerrallaan illasta aamuun päin, ja lopuilla imetyksillä käyttää edelleen "lyhyt imetys --> rinta pois" -taktiikkaa. Yllättäen Mimmi nukkuikin ensimmäisenä yönä pitkän pätkän klo 21-03 ! Hänen herätessään en antanut rintaa, vaan taputtelin, silittelin päätä ja juttelin "Nyt on yö, nyt nukutaan". Hän pyöri, kiipeili ylitseni ja valitteli ja ähki. Välillä pysähtyi ja (lähes) nukahti muutamaksi minuutiksi ja sitten jatkoi. Mutta vain 15 minuuttia! Ja taas ilman mitään kunnon itkua. Tämän jälkeen hän heräsi vielä kaksi kertaa aamyöstä, jolloin imetin lyhyesti, otin rinnan pois ja hän nukahti nopeasti itse.
Yö 5. Olin niin unessa lapsen herätessä, että unohdin unikoulun ja annoin rinnan suuhun heti ennen kuin hän edes päästi mitään ääntä. Harmitti heti kun tajusin, että hän olisi varmaan tyyntynyt helposti ilman, mutta ei sitä enää perumaankaan pystynyt :D Noh, en tiedä oliko hyvä idea mutta toisella herätyksellä sitten ei saanut rintaa. Muistaakseni silloin kyllä meni aika pitkään ennen kuin tyytyi siihen. Aamulla sitten imetin normaaliin tapaan..
Yö 6. Ensimmäinen herätys klo 3.30 vasta! Heräsin itse kolmen jälkeen ja jäin odottelemaan lapsen heräämistä... Kun heräsi niin tyyntyi tosi nopeasti ilman rintaa, ei ollut selvästikään ainakaan nälkä. Aamulla ehkä 6 tai 7:stä eteenpäin sitten herättiinkin monta kertaa, ehkä siksi, että nukuttiin vähän turhaan pitkään, yli yhdeksään. Imetin monta kertaa ja monta kertaa myös nukahti esimerkiksi vatsani päälle itse. En pysynyt enää luvuissa.
Yö 7. Ensimmäinen herätys oli jo klo 00.30. Ensin hän konttasi ympäri sänkyä, nousi monta kertaa päälleni makaamaan ja pyöri 10 minuuttia. Mutta ei itkenyt eikä valittanut yhtään. Sitten tapahtui oudoin juttu ikinä: hän makasi kainalossani hiljaa, hereillä 10 minuuttia lisää!! Monta kertaa ajattelin, että nyt se on varmasti nukahtanut, mutta kun avasin silmäni niin siinä hän makasi silmät auki. Pisin aika mitä hän on koskaan ollut paikoillaan hereillä ollessaan. Sitten hän kääntyi mahalleen ja kävi nukkumaan. Toinen herätys klo 4.30. Ajattelin, että kello on vielä niin vähän, että en imetä. Hän tyytyi tähän aika helposti, ja kävi aika nopeasti nukkumaan. Aamulla sitten olikin taas useampi imetys, en muista enää monta tai kuinka usein, mutta heräsimmekin taas vasta 9.30 !
Yöt 8-10: Samalla kaavalla, yöllä uudelleen nukahtamiseen menee Mimmillä vaihtelevasti 30 sekunnista noin varttiin. Ei itke oikeastaan koskaan kunnolla, mutta valittaa kyllä ja pyörii ja vääntyilee ympäri sänkyä. Ja heräilee vaihtelevasti pari kertaa "yöllä" ja sitten "aamulla" muutaman kerran.
Ei tämä kyllä kuudessa yössä (kuten ohjeessa sanotaan) ole muuttunut oikein miksikään, mutta jatketaan sitkeästi :) Eikä imetyksen puuttuminen ole (vielä) saanut häntä lopettamaan heräilyä.
Yö 11: Aloitin nyt taas hiukan eri taktiikan, eli päätin, että otan sen Gordonin 7 tunnin aikavälin käyttöön, jolloin maitoa ei saa. Nyt nukutaan siis klo 21-04 ilman imetystä ja sen jälkeen aamulla saa muutaman kerran maitoa ennen kuin noustaan n. 09 aikaan. Tämä yö meni tosi hyvin, hän heräsi 21-04 vain yhden kerran, ja nukahti tosi äkkiä uudestaan ihan itse. Lyhyet imetykset sitten vielä n. klo 06 ja 08 ja ylös nousimme 09 jälkeen.
Tällä kaavalla nyt jatketaan, ehkä laitan pian kuulumisia kuinka Mimmi nukkuu jo itsenäisesti koko yön yli ;) Mukava isäunikoulusta lähtenyt ja nyt vahvistunut uusi puoli Mimmin nukkumisessa on se, että hän on vaihtanut yksiin päiväuniin ja nukkuu öisin 12 tuntia :) Koko ensimmäisen vuoden hän nukkui vain 10 tunnin yöunet, joten on tämä aika luksusta kun saa itsekin hyvät unet, vaikka valvoisikin vielä muutaman tunnin hänen mentyään nukkumaan!
Lisäys 15.1.2014:
Yöt 12-22: Juuri kun pääsin sanomasta, että imetyksen lopetus ei ole saanut Mimmiä lopettamaan heräilyä, niin heti tuosta päivästä lähtien olemmekin nukkuneet yhdellä herätyksellä+imetyksellä kaikki yöt! Ihanaa! Olisikohan ollut muutamia kertoja kun on ollut joku lyhyt havahtuminen hereille ja samantien uudelleen nukahtaminen. Mutta käytännössä yöt on mennyt ihan mahtavasti nyt. Muutamana päivänä kun olen käynyt aamuvuorossa töissä, olen joutunut herättämään Mimmin imemään viiden jälkeen, että pääsen itse lähtemään! Ei haittaa yhtään, vaikka tuollainen pieni rakas vieressä herää sen kerran tai kaksi yössä ja kömpii kainaloon nukahtamaan uudelleen <3
Kiitos tästä tekstistä! <3
VastaaPoista