lauantai 4. tammikuuta 2014

Myrkyt (PHMB) päiväkotien käsidesissä

Jos joltakin on mennyt tämä juttu ohi, niin tiivistyksenä viime päivien uutisointia päiväkodeissa käytettävissä käsideseissä olevasta myrkystä nimeltä PHMB.

Näin minun näkökulmastani juttu on suunnilleen mennyt:

Ensin (31.12.13) Maria Nordin kirjoitti blogissaan Kotitalouskriisi, kuinka lapsiamme myrkytetään päiväkodeissa puhdistamalla heidän käsiään suihkutettavalla, alkoholittomalla käsien desinfiointiaineella, jossa vaikuttavana aineena on lyhenteeltään PHMB-niminen yhdiste. Lainauksia hänen kirjoituksestaan:
"... tappavan myrkyllisiä, kiellettyjä aineita ruiskutetaan Helsingin päiväkodeissa lasten käsiin."
"Poikkeuksellisen vaarallisen aine kuten PHMB ei laisinkaan sovellu sisätiloissa käytettäväksi koska kaikki mitä sisätiloihin suihkitaan, jatkossa myös altistaa kaikkia tiloissa olijoita. Varsinkaan LAPSIA, raskaana olevia tai muita herkkiä ihmisryhmiä EI saa tällaiselle altistaa edes satunnaisesti."
"PHMB on (bio)hajoamaton, haihtumaton, pysyvä kemikaali, joka sisätiloissa kuivuu pölyksi (ja joutuu silmiin, iholle ja keuhkoihin)."
"Näin me siis verovaroillamme osallistumme lastemme altistamiseen silmiä vaurioittaville, hengityselimiä vammauttaville, tappavan myrkyllisille kemikaaleille ja herkistämme heitä ”homekoiriksi” ja lisäksi aiheutamme työperäisen vammautumisen vaaran hoitotyöntekijöille. Samaa ainetta myös monet sisä-ilma- ja rakennusfirmat käyttävät ”homesaneeraukseen” hometaloissa vaikka sen käytöstä ei ole osoitettu hyötyä edes homehaittojen poistajana, saati ihmisen sisäilmaoireilun vähentäjänä – päinvastoin!"


Tämän kirjoituksen levittyä kovasti sosiaalisessa mediassa, on perässä tullut ainakin Kemikaalikimaran (3.1.14) aihetta selventävä kirjoitus, sekä Tukesilta tiedote (3.1.14) asiasta ja useampikin lehtikirjoitus aiheeseen liittyen.

Poimintoja Kemikaalikimaran blogauksesta:
"On hämmästyttävää, jos päiväkodeissa tosiaan desinfioidaan systemaattisesti lasten käsiä - ja vieläpä jollain suihkutettavalla tuotteella. Oli tuote mikä tahansa suihkutettavasta versiosta joutuu hengitysteihin aineita, esimerkkinä siivousaineet, hiuslakat ja maalit. Ylipäänsä käsien desinfioinnin tarve ja hyöty on ylipäänsä varsin kyseenalaista. Normaalioloissa sellaista ei tarvita lainkaan,  kunnon käsienpesu vedellä ja saippualla riittää, kunhan myös muistaa kuivata kädet kunnolla. "
" Itse kysäisisin aamulla hoitooon viedessäni, onko päiväkodissa tapana desinfoida käsiä. Jos on, niin kysyisin milloin ja miten. Ja antaisin tarvittaessa tietoiskun desinfioinnin tarpeellisuudesta ja käytettävistä aineista, jos sellaiseen joskus poikkeustilanteessa on aihetta."

Uusi Suomi kertoo (3.1.14) Tukesin antaneen varoituksen päiväkoteihin lopettaa suihkeen käyttö. Uutisessa kerrotaan myös seuraavaa:
"Desinfiointiaineet, joilla on korvattu alkoholipohjaiset tuotteet, ovat olleet markkinoilla jo toistakymmentä vuotta. Niiden käyttö on Korkolaisen mukaan ”massiivista”, mutta vakavista terveyshaitoista ei silti ole raportoitu Suomessa eikä muualla Euroopassa. "
"Etelä-Koreassa samankaltaisten, Suomessakin kiellettyjen PHMG-yhdisteiden on todettu aiheuttaneen vakavia keuhko-oireita. Mittavissa altistumisissa yhdisteet ovat johtaneet jopatieteellisesti todennettuihin kuolintapauksiin.
Tukesin havaintojen mukaan myös desinfiointiaineiden myyntiväittämät ja mainokset antavat usein harhaanjohtavan kuvan valmisteen turvallisuudesta. Tuotetta saatetaan markkinoida esimerkiksi ympäristöystävällisenä, vaikka sen tehoaine on luokiteltu erittäin vaaralliseksi ympäristölle."

Helsingin Sanomissa (3.1.14) osataan kertoa, että:
"HS löysi PHMB:tä Hartmanin sairaalan päivystyspoliklinikan eteisaulan käsihuuhteesta. On mahdollista, että samaa ainetta käytetään muissakin kaupungin laitoksissa."
"Hartmanin sairaalassa huuhdetta ei käytetä suihkeena, vaan sitä hierotaan käsiin. Aineen käytön vaikutuksia tutkitaan parhaillaan EU:ssa ja sen käyttöön tulee todennäköisesti pian rajoituksia, arvioi ylitarkastaja Tapio Korkolainen Tukesista. "Se on vaarallisimmillaan silloin kun sitä joutuu toistuvasti hengityselimiin", Korkolainen sanoo. Aine ei imeydy ihon läpi, mutta saattaa aiheuttaa iho-oireita."

Itseäni tämä aihe kiinnostaa tällä hetkellä lasta enemmän itseni vuoksi, hoitoalalla työskennellessä kun joudun käyttämään käsidesiä jatkuvasti ja oleskelen tiloissa, joita siivotaan teollisilla aineilla. Tarkistin tietysti heti töihin mentyäni tänä aamuna, että löytyykö tätä PHMB:tä työpaikkamme käsideseistä. Ja löytyyhän sitä, itseasiassa kaikki osastomme seinädesit on juuri vaihdettu alkoholittomaan deseihin, joissa vaikuttava aine on tuo PHMB. Onneksi löytyy vielä monta pumppupulloa "vanhaa" kunnon etanolidesiä, jota ainakin itse aion suosia niin kauan kuin sitä riittää... Toivottavasti seuraavassa tilauksessa tuota alkoholitonta ei enää hankita. Ajattelin vaikuttaa asiaan tietysti tuomalla tämän tiedon esimiehelle. Tulostin jo tänään töissä muutamia näistä uutisista taukohuoneeseen kaikille luettavaksi, toivottavasti muutkin kiinnostuvat vaatimaan parannusta asiaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti