torstai 31. lokakuuta 2013

Näin Kela kyykyttää äitejä

Otsikko suoraan Iltalehdestä? :D

Jälleen yksi ystäväni jäi äitiyslomalle ja haki äitiystukea kuuden kuukauden tulojen perusteella, kuten myös allekirjoittanut. Yllättäen hän oli jo saanut valmiin äitiysrahapäätöksen, vaikka äitiysloman alkamiseen on vielä kuukauden verran aikaa. Muistin virkistykseksi, tässä postaukseni omasta "hakuprosessistani"  viime vuodelta, joka ei todellakaan sujunut yhtä helposti. Ilmeisesti jälleen kerran saa todeta, että Kelassa virkailijoilla on valtaa ratkaista asiat juuri niin kuin heitä henkilökohtaisesti huvittaa. Tässä kolme esimerkkiä asiasta, joissa ratkaisun pitäisi tietysti olla kaikille sama:


Kaveri 1, se onnekas:

Jätti Kelan virkailijalle palkkatoimiston todistuksen palkoista jo kuukautta aikaisemmin kuin tämä "6 kk ennen äitiyslomaa", koska hän lopetti jo silloin vakituiset työt, eikä tule saamaan palkkaa tämän jälkeen. Kelassa ilmeisesti fiksu virkailija tällä kertaa teki päätöksen maalaisjärjellä: jos palkkaa ei enää tule niin asianhan voi jo ratkaista. Kaveri Onnekas sai siis päätöksen tulevasta äitiysrahasta jo hyvissä ajoin ennen äitiyslomansa alkua. Hän tosin teki jo jotain keikkatöitä vielä tuon jälkeen, mutta ei hae uutta päätöstä kun ei se nousisi kovinkaan paljoa kuitenkaan.


Minä Itse, ei niin onnekas:

Äitiyslomani oli määrä alkaa 15.10. Virkalija kertoi syyskuussa, että voin samantien käskeä palkkatoimistoja postittamaan palkkalaput, vaikka saisinkin vielä palkkaa koska "kyllä ne sen siellä osaa laskea oikein". Ihmettelen, että miten se voisi olla mahdollista, että arvaavatko he sen mitä tulen viimeisen kuun aikana saamaan vaikka teen epäsäännöllisiä keikkatöitä neljällä eri työnantajalla?

Palkkatoimistot lähettivät laput, jonka jälkeen Kelasta tietysti ilmoitettiin, ettei niitä vielä saa lähettää. Ei edes niiltä kahdelta työnantajalta, joilla en aikonut enää tehdä töitä. Jouduin soittamaan kaikkiin palkkatoimistoihin ja pyytämään heitä lähettämään ne laput uudelleen, mutta vasta 14.10 jälkeen!

15.10 jälkeen sain tietää, että kaikista paikoista on kirjoitettu päivämäärät väärin. Niihin lappuihin ei saa kirjoittaa työsuhteen alkamispäivämäärää (niinkuin ei sitä loppumispäivämäärääkään) vaan niihin pitää kirjoittaa TASAN sen 6 kk:n alku- ja loppupäivämäärät, vaikka työtä olisi tehty vaikka vaan tietty ajanjakso siinä välissä. Yhdessä paikassa tein viimeisen työpäivän 13.10. Tämä oli kirjoitettu lappuun, ja väärin meni! Siihen on kirjoitettava 14.10, sen on pakko olla se viimeinen päivämäärä ennen äitiysloman alkua!


Kaveri 2, huonoin tuuri: 

Tekee keikkahommia baareissa ja lyhyitä työsuhteita. Kelan virkailija jostakin käsittämättömästä syystä katsoi, että kuuden kuukauden tuloihin ei voi laskea kaikkia kuuden kuukauden aikana saatuja tuloja, vaan ainoastaan työsuhteet, jotka ovat kestäneet yli kuusi kuukautta tai joista on voimassa oleva työsopimus. Jos tätä olisi sovellettu vaikkapa minun tapauksessani, niin tuloni olisivat siis olleet pyöreä 0 euroa, kun keikkatöissä jokainen päivä on erillinen sopimus...
Kaveri haki kaksi kertaa muutosta päätökseen, mutta sama virkailija ei muuttanut päätöstä. Tämän jälkeen valitus menee sosiaalilautakunnalle, jonka käsittelyssä voi kuulemma mennä kaksi vuotta. Nyt kaveri sinnittelee lähes minimituella. Kyllähän se toki lämmittää sitten parin vuoden päästä kun se koko 9 kuukauden potti pamahtaa takautuvasti tilille...


Tällaista tällä kertaa. Näitä tarinoitahan Kelasta varmaan riittää


LISÄYS: Kaverini sai noin vuosi valituksen jälkeen takautuvasti kaikki ansaitsemansa äitiysrahat tililleen. Hyvä Kela, täytyyhän niillä työntekijöillä jotain puuhaa siellä olla.

2 kommenttia:

  1. Uskomatonta.. Vielä Kelasta, vaikka ei samasta aiheesta.. Kela lähetti juuri minulle tarkastuksen, ovatko puolison tai omat tulot nousseet, kun olen kotihoidontuella, lähetin puolison palkkakuitit (itse vielä olen kotona) koska tulot olivat nousseet n. 50€ kuukaudessa, ja ajattelin että tuskin noin pieni summa vaikuttaa puoleen tai toiseen... No kyllä vaikutti, oma kotihoidontukeni tippui 50€... Ja kun verot lähtevät kotihoidontuesta, niin käteen jää ruhtinaalliset 330 € :) Tämä ei tietenkään Kelan vika, mutta joku mättää kun normaali työttömyystukikin on paljon korkeampi..

    VastaaPoista
  2. No onpa outo juttu, että noin pieni palkannousu vaikuttaa... Näiden tukien saannissa on tosiaan se rasittava juttu, että pitää itse koko ajan tarkkailla ja miettiä, että kuinka paljon voi/kannattaa tienata ennen kuin pitää ilmoittaa Kelalle tai lopettaa jonkun tuen nosto...

    VastaaPoista