sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Hurahdin kestoiluun!

Vauvapalstoilla ja lehdissä välillä päivitellään äitejä, jotka hurahtavat "kestoiluun", "liinailuun" ja mitä näitä nyt on. Itselleni oli alusta asti selvää, että kestovaippoja käytetään, mutta minulle riitti, että löysin ne halvalla kirpputorilta ja että ne toimivat. En jaksanut tutustua terminologiaan tai miettiä erilaisia vaihtoehtoja harsojen taittelulle. Tai ilmeisesti myöskään opetella käyttämään vaippoja oikein. Meille aika iso pointti kestojen käytölle on raha.

Luulin, että minulla on vaippoja tarpeeksi myös isommassa koossa. Nyt kuitenkin tulikin yhtäkkiä tilanne, että meidän isommat ImseWimse sisävaipat (joita minulla on muovikassillinen kirpparilta) ovatkin ihan väärän mallisia tuolle paksujalalle. Lisäksi ne pitää kiinnittää näpsyillä tai itseasiassa noista sileäkankaisista en edes tiedä millä ne kuuluisi kiinnittää vaiko ollenkaan, kun ei niihin näpsyt tartu. Ja vauva konttaa miljoonaa karkuun vaipanvaihtotilanteissa joten hankalaa on. 

Sain yhdeltä ystävältä vyöhyketerapiahoidon vaihtokaupaksi pari Nalle-sisävaippaa ja siitä se "hurahtaminen" sitten lähti. En ollut koskaan tajunnut, että kestovaippojen käyttö voisi olla näin helppoa! Ihanat pehmeät Nalle vaipat, jotka ei tarvitse lisäimuja ja on niin helppo laittaa päälle :D Liityin facebookin kestovaippakirppis ryhmään, ja tilasin heti muutamat LittleLamb-kuoret. Boom! Seuraava oivallus: Kuoret on niin helppoja käyttää kun ne ovat tarpeeksi isoja, oikean mallisia ja hyvää materiaalia eli pehmeitä. Tajusin, että aiemmat BambinoMio-kuoret olivat olleet tosi hankalia ja Popolinit taas ihan väärän mallisia. Hyvät kuoret, jotka voi vain huuhtaista veden alla ovat huomattavasti helpompia kuin se, että käyttää sisätaskuvaippoja kuorina ja pesee niistä jatkuvasti kakkoja pois koska on käyttänyt niitä tyhmänä pelkkien imujen kanssa ilman mitään sisävaippaa... Sisävaipat, joissa on tarrat on taas helppoja käyttää niiden tarpeeksi suurien ja hyvien kuorten kanssa. 

Tämän jälkeen hankin muutaman sisätaskuvaipan, pistin niihin imut sisälle kuten kuuluu, ja tajusin, että niitäkin on oikein helppo ja mukava käyttää. Ja huomattavasti helpompaa niin, että laittaa ne imut sinne taskun sisään eikä käytäkään niitä "kuorina" niinkuin olen tehnyt viimeiset 10 kuukautta. Ja kun niitä on tarpeksi niin elämä on helppoa kun niitä ei tarvitse säästellä...

Sisätaskuvaipat oikein käytettynä sekä tarralliset, hyvät sisävaipat on niin paljon helpompi pukea karkaavalle lapselle kuin omat viritelmät näpsyillä kiinnitettäviä väärän mallisia sisävaippoja, joiden päällä on vielä irtoimuja....

Lueskeltuani juttuja tuolla facebookin ryhmässä jonkun aikaa, huomasin etten ymmärrä melkeinpä mitään noista kestovaipoista. Termejä on niin mahdottomasti, PUL-vaipat, AIO, TSI, coolmax, perhostaitto jne. Ja materiaalit, niilläkin on väliä! Sitäkin voisi siis miettiä, että onko imut bambua, hamppua, villaa vai mitä. Toiset ovat pintakuivia, toiset imevät paremmin. Minulle on riittänyt että olen saanut ne halvalla kirppikseltä ja että ne imevät. Ehkä jonain päivänä opin vielä noista materiaaleistkin jotain. 

Täysin uutta aluetta olisi vielä myös villahousujen käyttö vaippoina...

Innostuksen vallassa nyt pistin vaunuihinkin oikein varavaippapussin, jossa on muutama käyttövalmis vaippa, muovipussi likaisille, wetwipeseja ja riisipaperia. No more kertakäyttövaippoja edes reissussa ! ;)

Tällaisen paketin kävin juuri hakemassa käytettynä. Muovikassillinen 40 eurolla. (vrt. vaipat yli 20 e/kpl uutena.) 15 vaippaa, 11 imua, 3 harkkahousut, 1 kuori. Rakastan kirpputoreja <3

Yritin ottaa kuvaa tuosta Nalle-vaipasta, mutta mimmi oli vähän väsynyt.


P.S. Selvennykseksi jos joku on yhtä pihalla näistä termeistä kuin minä. Ainakin näin olen nämä itse käsittänyt.

Sisätaskuvaippa: Vaipan sisällä on tasku, johon imut tungetaan. Uloimpana on kosteuden pitävä kuori. 
Sisävaippa: Vaipassa on sisäänrakennetut imut. Sen päälle pitää laittaa kuorivaippa. Kuten tuo Nalle-vaippa kuvassa
Kuorivaippa: Kuten nimi sanoo, pelkkä ohut kuori joka pitää kosteuden. 
Näpsyt: Hakasia, joilla kiinnitetään vaipat, joissa ei ole tarroja tai neppareita.
Riisipaperi: Elämää helpottava keksintö, joka pistetään vaippaan sisälle. Kakat jää siihen ja ne on helppo heittää roskiin paperin mukana, nesteet imeytyy riisipaperin läpi imuihin. Varsinkin kaupungilla ollessa helpottaa huomattavasti kun ei tarvitse huuhdella kakkavaippaa käsisuihkulla vaan kakat poistuvat paperin mukana. Näitäkin myös kestokäyttöisinä liinoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti