keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kärttyinen lapsi - eli miksi en halunnut antaa mitään äidinmaidon lisäksi turhan aikaisin

Täältä sellaisia kuulumisia, että Mimmi oli todella kärttyisä, huonotuulinen ja itkuisa pari päivää. Hän halusi olla jatkuvasti sylissä tai vähintäänkin vieressä piti istua, ja hän raivostui kovasti jos häneltä otti kädestä pois jotain mihin hän oli tarrannut kiinni. Lisäksi hän sai yhtäkkisiä itkukohtauksia vaunuissa tai leikkimatolla istuessa, jotka kyllä loppuivat saman tien kun hänet nosti syliin. Sylissä hän oli kuitenkin täysin normaali, eikä vaikuttanut mitenkään kivuliaalta. Ensimmäistä kertaa minut haettiin saliltakin kun Mimmi itki lapsiparkissa.

Ajattelimme ensin, että no nytkö se vierastaminen sitten alkoi tai että tämä on nyt varmaan sitten joku "vaihe", sillä näiden oireiden perusteella en olisi kyllä epäillyt mitään vatsavaivaa, kun hän ei tosiaan vaikuttanut millään lailla kivuliaalta vaan ainoastaan erittäin lyhytpinnaiselta ja helposti ärsyyntyvältä, vierastavalta ja mustasukkaiselta minusta, muuten paitsi sylissä ollessaan. Epäilykset herätti kuitenkin se, että hän ei kakannut kahteen päivään, kun normaalisti hän tekee sen kolme neljä kertaa päivässä :) Tämän toisen päivän iltana sitten mietin, että ainut asia mikä oli muuttunut oli se, että aloin antaa probiootteja hänelle muutamia päiviä sitten. Muistui mieleen, että yhdelle tutulle probiootit aiheuttivat ummetusta joten tajusin lopettaa niiden antamisen siihen.

Tänä aamuna sitten heräsimme siihen, että vauva itki unissaan! Jonka jälkeen sitten olikin vaippa täynnä... Boom, back to normal! Tyyppi on taas iloinen itsensä ja salin lapsiparkissakin kävimme jo toteamassa, että siellä on yhtä hauskaa kuin ennenkin :)

Tämän kokemuksen jälkeen on helppo uskoa, että monella itkuisella/takertuvalla/kärttyisellä vauvalla saattaa olla vatsavaivoja, allergiaa tms. jota vanhemmat eivät osaa tulkita vatsaongelmaksi kun oireiluun ei kuulu mitään fyysistä mikä viittaisi vatsan kipuun.

Niin ja sitten otsikkoon, juuri tämä kokemus oli se mitä halusin välttää sillä että aloitin D-vitamiinin suositusta myöhemmin ja söin aiemmin vain itse hurjasti probiootteja mutten antanut niitä vielä vauvalle. Ja miksi sitten menin syöttämään hänellä probiootteja nyt ja varsinkin vielä Apteekin sellaisia. (Pitäisi kai oikeasti jo uskoa, ettei sieltä apteekista kannata mitään ostaa...) Oli aika taas ottaa rokotus ja rupesin panikoimaan, että onhan hänen immuunipuolustuksensa varmasti niin vahva, että se kestää rokotuksen eikä saatavilla ollut kuin Apteekki :) Kuulemma parempia voisivat olla esimerkiksi Life kaupan vauvoille tarkoitetut probiootit, ehkäpä niitä sitten ensi kerralla kunhan nyt pidetään pientä taukoa ensin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti