tiistai 12. helmikuuta 2013

VVV - Vaipattomuus kokeilua

Kirjoittelin ennen vauvan syntymää Vauvojen Vessahätä Viestinnästä, eli Vaipattomuudesta. Tuo teoriassa erittäin luonnolliselta tuntuva juttu, jota ajattelin heti kokeilevani ei meillä kuitenkaan lähtenyt niin "luonnollisesti" käyntiin kuin ajattelin. On helpompi käyttää vaippoja kuin opetella käyttämään vauvaa vessassa, varsinkin kun vietän oikeasti todella vähän aikaa vain kotona oleskellen.

Olen kokeillut tuota muutaman kerran kuitenkin, pitäen vauvaa ilman vaippoja ja yrittäen seurata hänen "viestintäänsä" eli huomata ja rekisteröidä millaisia eleitä/ilmeitä/ääniä vauva tekee juuri ennen tarpeidensa tekemistä. Jostain syystä olen vissiin tosi huono tässä tai meidän vauvan eleet on tosi huomaamattomia :) Tuntuu, että hän tekee tarpeensa aina juuri silloin kun menetän keskittymiskykyni ja teen hetken jotain muuta. Myös vauvan pitäminen vessanpöntön/lavuaarin päällä tuntuu vaikealta ja hän melko nopeasti suutahtaa siinä varsinkin kun lavuaarin reuna on kylmä!

Olin ennen tänne jenkkeihin lähtöä muutaman päivän kaverini luona jonka 3-kuinen vauva tekee jo kaikki kakkatarpeensa potalle! Hänellä on vaipat päällä, mutta ilmaisee selkeästi kakkahädän ja pääsee silloin potalle. Tästä sain taas vähän rohkaisua yrittää itsekin, mutta ajattelin, ettei se täällä matkalla ollessa oikein sujuisi. Muutama päivä sitten kuitenkin kävi niin, että täällä käyttämämme kemikaalivaipat ja wet wipesit aiheuttivat vauvalle vaippaihottumaa :( (mieheni veljen vaimo ei anna meidän pestä kestovaippoja koneessa, joten joudumme käyttämään kertakäyttöisiä ja otin siis turhaan mukaan koneellisen kestovaippoja... Niin ja diper rash on kuulemma ihan normaalia! No varmasti onkin kun käyttää noita kemikaalivaippoja/kosteuspyyhkeitä ... ) Tämän ihottuman vuoksi pidimme päivän vauvaa ilman vaippaa, ja päätin sitten samantien viedä häntä lavuaarin reunalle jos vaikka tekisi tarpeensa sinne. Kas kummaa, olemme parin päivän sisällä onnistuneet käymään juuri oikeaan aikaan vessassa jo todella monta kertaa, sekä isommalla että pienemmällä hädällä!

Näyttäisi siltä, että yritykseni tulkita vauvan viestejä ei ottanut tulta alleen, mutta huomattavasti paremmin toimii tämä taktiikka: Vien hänet lavuaarin reunalle säännöllisin väliajoin! Aina kun minusta alkaa tuntua siltä, että viime kerrasta on jo aikaa, aina kun hän on syönyt tai herää päiväunilta, tai alkaa piereskellä. Tadaa! Toimii!

Kuinka paljon voi iloita siitä, että vauva kakkaa lavuaariin? Tuntuu, että vauvat todella ovat huomattavasti älykkäämpiä kuin kuvittelemmekaan, sen verran hyvin vauva on jo parissa päivässä tuntunut älyävän tämän homman!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti