torstai 21. helmikuuta 2013

Vauvan kanssa matkustaminen

Ennen tälle matkalle lähtöä etsin itse kovasti tietoa netistä siitä miten matkustaminen sujuisi vauvan kanssa ja mitä siihen liittyy. Etenkin kun vauva ei ollut vielä syntynyt, enkä osannut vielä arvailla millainen se olisi käytökseltään kahden kuukauden iässä.

Asioita huolehdittavaksi:

- Passi. Viime kesästä lähtien vauvat tarvitsevat myös oman passin, vastasyntyneestä lähtien. Passikuvan ottaminen maksoi Helsingissä 19 e ja vinkiksi kuvaamiseen: ota pois se toppatakki, voi nimittäin tulla pieni hiki siinä kun kannattelee vauvaa kainaloista kunnes se suostuu katsomaan kameraa kohti, neutraalilla ilmeellä :D

- Minkä ikäisen vauvan kanssa voi lentää? Nettikeskustelujen perusteella toiset lentoyhtiöt ottavat vasta 3 kk ikäisiä, toiset 6 viikon. Kun etsii halpoja lentoja netistä, pitää soittaa erikseen jokaiselle lentoyhtiölle ja tiedustella asiaa. Löysin onneksi lopulta halvat lennot, joissa kaikki neljä eri lentoa ovat Lufthansan ja näin ollen selvisin yhdellä soitolla.

- Pitääkö vauvapaikka tai vauvan kaukalo tilata etukäteen? En ole varma eri lentoyhtiöistä mutta ainakin Lufthansalla pitää, jos sellaisen haluaa. Joidenkin nettikeskustelujen perusteella sain käsityksen, että vauvan pitäisi olla laskun ja nousun aikana kaukalossa ja vöissä siinä. Yritin kovasti selvittää tätä, mutta vasta kentällä minulle selvisi, että kaukalo on vapaaehtoinen ja vauvan pitää olla lisävyöllä kiinni minussa. Koneessa lentoemäntä selvensi vielä, että jos haluaa kaukalopaikan, eli paikan, jossa on seinä edessä johon kaukalon saa kiinni, se pitää itse tajuta varata netin kautta hyvissä ajoin.

- Paljonko vauvan liput maksavat? Alle 2 v. lapsi ei tule kalliiksi, lentoyhtiöt veloittavat n. 5-10 % aikuisen lipun hinnasta. Ota huomioon, että tämä pätee kun myös paluulento tapahtuu ennen lapsen 2-vuotis syntymäpäivää.

- Paljonko tavaraa vauva saa ottaa? Vauva saa ottaa koneeseen yhden ruumaan menevän matkalaukun. Vauva ei saa ottaa mitään käsimatkatavaroita. Esim. me äiti+lapsi saimme tänne ottaa 2 x 23 kg matkalaukut ruumaan ja yhden käsimatkatavaran. Mikä tahansa tavara lasketaan kuitenkin yhdeksi matkalaukuksi, joten vaikka se autonistuin tai vaunut ei paljoa paina, niin sen lisäksi vauva ei voi laittaa ruumaan enää muuta tavaraa, tai menee lisämaksu. Esim. tänne tullessa lisämaksu yhdestä laukusta olisi ollut 75 euroa.

- Matkavakuutus. Minulla on IF:illä jatkuva matkavakuutus, ja ainakin heillä alle 20-vuotias vanhemman kanssa matkustava lapsi sisältyy samaan vakuutukseen. Tämä kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

- Millä vauva liikkuu matkakohteessa? Me pohdiskelimme etukäteen ottaako vaunut vai pelkkä kantoreppu, kunnes muutama päivä ennen lähtöä tajusimme, että hetkinen, mehän tulemme pakosti liikkumaan siellä jonkun verran mieheni veljen autolla, joten se taitaakin olla autonistuin mikä on otettava mukaan!

- Millä lentokentälle? Ennen kuin tajusin tuon autonistuimen tarpeellisuuden matkassa, ajattelin, että matkaamme taksilla lentokentälle. Soitin hyvissä ajoin taksifirmoihin ja selvisi, ettei ole mitenkään itsestäänselvyys, että heillä on lastenistuimia (eikö kukaan kulje pääkaunkiseudulla koskaan lapsen kanssa taksilla??) tai sitten eräällä yksityisellä firmalla tuo istuin olisi maksanut 20 e ekstraa per kuljetus.

- Ensiaputarvikkeita. Tämä tuli itselle mieleen vasta täällä ollessa, että olisimme voineet ottaa mukaan esimerkiksi vauvan kuumemittarin, kuumetta alentavaa lääkettä tms. Vaikka ei täällä kaupungissa mitään hengenhätää ole kun sairaalat on lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti