torstai 13. joulukuuta 2012

Kelan vanhempainpäiväraha

Vihdoinkin oikein laskettu päätös Kelan vanhempainpäivärahasta! Sitä luulisi, että rahan hakemiseen riittäisi hakemuslapun täyttö ja postitus. Mutta eipä riitäkään, olen nimittäin valehtelematta tämän lisäksi puhunut ehkäpä noin 30 puhelua Kelaan ja eri työnantajieni palkkatoimistoihin viimeisten 3 kuukauden aikana :) Heh, onneksi olen nykyään niin seesteinen ja tyyni ihminen, ettei pienet odottelut ja jonottelut enää kaada maailmaa.

Pistin äitiysrahahakemukset Kelaan reilu 2 kuukautta ennen laskettua aikaa, eli syyskuun puolivälissä. Halusin hakea äitiysrahaa 6 kk:n tulojen perusteella koska ne ovat huomattavasti suuremmat kuin vuoden 2010 tuloni. Virkailija antoi lappuset, jotka minun tuli lähettää kolmelle eri työnantajalleni, ja joihin he sitten täyttäisivät 6 kk:n tuloni ja lähettäisivät eteenpäin Kelalle. Kuulostaa helpolta!

Pikkujuttuja, jotka opin kantapään kautta ja vähitellen:

- Palkkatoimistot eivät voi lähettää palkkatietoja, ennen kuin äitiysloma on alkanut ja viimeinen palkka saatu. Näin se on, vaikka rivivirkailija kovasti väittäisi jo kaksi kuukautta aiemmin, että "Lähetä vaan nyt heti ne laput, kyllä se menee niin, kyllä ne laskee sen siitä oikein". Ei laske, joudut soittamaan kaikkiin palkkoihin uudelleen ja pyytämään postittamaan laput uudelleen.

- Palkkatoimistojen pitää merkitä niihin lappuihin se 6 kuukauden jakso täsmälleen oikein, huolimatta siitä minkä ajan siitä olet tehnyt töitä. Jos lopetat työt syyskuun alussa ja palkkatoimisto lähettää lapun Kelaan 29.9, niin joudut äitiysloman alettua 15.10 pyytämään heitä lähettämään uuden lapun, oikeilla päivämäärillä, vaikka se itse palkan määrä ei siinä lapussa muuttuisi mihinkään.

- Niiden päivämäärien pitää siis olla TÄSMÄLLEEN oikein. Jos lopetat työt 12.10, ja työnantaja pistää palkkojen loppupäivämääräksi 12.10 niin väärin meni, joudut soittamaan uudestaan ja pyytämään laittamaan loppupäivämääräksi 14.10, joka on viimeinen päivä ennen äitiysloman alkua.

- Kannattaa soitella Kelaan tasaisin väliajoin ja kysellä mitä hakemukselle kuuluu. Sieltä ei nimittäin soitella sinulle päin, vaan saatat saada ilmoituksen yllä mainituista pikkujutuista kirjeellä ehkä kuukautta myöhemmin. Jos soitat itse ja kyselet, saat hoidettua asiat nopeammin. Kela saattaa myös hävittää jonkun työnantajan lähettämän kirjeen, vaikka heillä oli se jo aiemmin. Kannattaa siis varmistella ;)

Käyttökelpoinen yleisnumero: 020 63411 Tuonne soittamalla pääset keskukseen ja valitset minkä tuen asiantuntijalle haluat puhelun. Kelalla on onneksi nykyään hyvä takaisinsoittopalvelu, joten et joudu jonottelemaan puhelimessa, vaan he soittavat takaisin, yleensä puolen tunnin - tunnin päästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti