keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Synnytystoivelista

Nettikirjoitusten perusteella olen saanut sellaisen käsityksen, että toisten ihmisten mielestä synnytystoivelistan tekeminen on itsekästä ja turhaa, ja että kiireiset kätilöt saattavat vain ärsyyntyä tällaisiin ns. aktiivisiin synnyttäjiin, joilla on liikaa turhia toiveita. Eihän kätilöillä ole aikaa ruveta toteuttamaan kaikkien pikkutarkkoja haluja, kyllä he tietävät äitejä paremmin miten synnytys hoidetaan.

Itse koen kuitenkin, että synnytystoivelistan tekeminen on ensinnäkin hyvä tilaisuus itselle miettiä ja pohtia minkälaisen synnytyksen oikeasti haluaa. Eri vaihtoehtoihin perehtyminen kannattaa, esimerkiksi näin ensikertalaiselle on todella paljon synnytyskivun lievitysmenetelmiä, joista ei tiennyt mitään ennen itsenäistä perehtymistä nyt raskausaikana. Myös kivunlievitysten haittavaikutuksiin on hyvä tutustua vaikka netin kautta, virallisen tiedon lähteissä kun niistä ei tavallisesti kovinkaan paljon puhuta. Todennäköisesti näin säästyy yllätyksiltä ja voi tehdä tietoisia valintoja ja tuntea vastaavansa niistä itse. 

Toivelistan käyminen läpi doulan ja/tai tukihenkilön kanssa taas on hyvä tapa selvittää myös heille, minkälaista apua ja tukea toivoo, jotta kaikki ovat samoilla linjoilla ja jotta heidän on helpompi toimia äidin puolesta puhujana ellei hän itse pystykään enää kun on "tilanne päällä". 

Kuten aiemmin jo kirjoitinkin, ainakin Haikaranpesässä toivottiin synnyttäjien täyttävän ja toimittavan HUS:in omilta sivuilta löytyvä synnytystoivelista jo etukäteen sairaalalle. Heidän synnytystoivelistansa koostuu kuitenkin vain avoimista kysymyksistä, joten toimitin sen mukana myös kappaleen Bebesin sivuilta suoraan tulostettavissa olevaa yksityiskohtaisempaa synnytystoivelistaa.

Tässä hiukan asioita mitä itse toivoisin synnytykseltäni, suluissa tarkempaa selvitystä:

- Toivoisin saavani niin lähelle kotisynnytystä vastaavan synnytyksen kuin sairaalaolosuhteissa mahdollista
- Toivoisin mahdollisimman vähän sisätutkimuksia ja mahdollisimman paljon rauhaa. Luulen, ettei minua haittaa huoneessa olevat ihmiset mutta toivon, että minua puhuteltaisiin vain jos on tarvetta
- Toivoisin pääseväni ammeeseen
- Toivon luonnollista synnytyskivun lievitystä, kuten aquarakkuloita, akupunktiota, lämpöpusseja, hierontaa, akupisteiden painelua.
- Toivon, etten joutuisi käyttämään epiduraali, spinaali tai muita puudutteita (kammottaa ajatus neulasta selkärankaan tai siitä, että kohdunsuun puudute osuisi vahingossa vauvan päähän + haittavaikutukset vauvalle)
- Haluaisin, että synnytyshuone olisi hämärä ja saisin kuunnella musiikkia
- En halua, että sikiökalvoja puhkaistaan tai synnytystä muuten nopeutetaan keinotekoisesti
- Toivoisin, ettei scalp-anturia käytetä, ellei vauvan tilassa havaita ongelmia
- Haluaisin liikkua mahdollisimman vapaasti koko synnytyksen ajan
- Toivoisin, että napanuora saa sykkiä loppuun ja ettei sitä katkaista ennen kuin istukka on syntynyt
- Toivon, ettei istukan irtoamista nopeuteta oksitosiinilla, vaan sen annetaan irrota luonnollisesti.
- Toivon, että lapsi saa olla luonamme koko ajan, ellei mitään lääketieteellisen hoidon tarvetta ole. 
- Jos imetys ei lähde heti käyntiin, haluaisin hörpyttää lasteni mieluummin kuin antaa maitoa pullosta
- En halua, että lapselleni annetaan tuttia
- En halua, että lapselleni annetaan mitään pistoksia tai rokotteita synnytyssairaalassa (K-vitamiini/tuberkuloosi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti