perjantai 24. elokuuta 2012

Raskausviikoista ja vauvan koosta

Kävin juuri ensimmäisessä lääkärintarkastuksessa (joka muuten oli 28.viikolla, vaikka kaikkien oppaiden mukaan sen pitäisi olla muistaakseni jotain 12-16 viikolla). Siellä mitattiin vauvan kokoa ja sen perusteella sijoitettiin vauva jollekin käyrälle. Rupesin miettimään, että hetkinen, alkuraskaudestahan sikiön ikä arvioidaan sen perusteella minkä kokoinen se on, ja nyt loppuraskaudesta sitten vauvan iän perusteella arvioidaan minkä kokoinen sen pitäisi normaalisti olla... Kaikissa ultratutkimuksissa katsotaan myös vauvan kokoa ja arvioidaan, että onko vauva suunnilleen sen kokoinen kun sen pitäisi niillä viikoilla olla mitä sen iäksi on arvioitu.

Tuntuu vähän hassulta, että ensin siis kuukautisten mukaan laskettua aikaa voidaan muuttaa sen perusteella minkä kokoinen sikiö on ja sitten myöhemmin arvioidaan, että onko vauva pieni, keskikokoinen vai iso verrattuna niihin viikkoihin, kuinka vanha se on. Mitkä siis alunperin arvioidaan sen perusteella minkä kokoinen se on. Ristiriitaista! Mitäs jos se sikiö onkin vain ollut alunperin pieni- tai isokokoinen? Vai ovatko kaikki sikiöt aina joihinkin viikkoihin saakka (ainakin siihen 12.viikon iänarvioimisultraan) saman kokoisia ennenkuin ne lähtevät kasvamaan eri tahtiin? Ehkä se onkin näin. Taidanpa kysyä ensi kerralla.

Luulen kuitenkin, että minun kohdallani jotain tuossa arvioinnissa on mennyt metsään.Laskettu aikahan ajatellaan olevan 40.viikkoa viimeisistä kuukautisista, eli hedelmöitys tapahtuu kaksi viikkoa tämän ajanlaskun alusta. Alunperin kuukautisten perusteella minulle arvioitiin lasketuksi ajaksi kaksi viikkoa aikaisempi, eli, että hedelmöitys olisi tapahtunut kaikkien sääntöjen mukaan juuri pari viikkoa kuukautisten jälkeen, eli ovulaation aikaan. Sitten kuitenkin ensimmäisessä ultrassa sikiö olikin sen verran pieni, että uudeksi lasketuksi ajaksi arvioitiin kaksi viikkoa myöhäisempi aika. Nykyisen lasketun ajan mukaan siis tämä ajanlasku alkaisi ovulaation aikoihin ja hedelmöitys olisi siis tapahtunut silloin kun kuukautisteni olisi jo pitänyt alkaa, ja kun minulla oli jo tyypilliset raskaana olemisen oireet... Mutta jos en kerran vielä ollut raskaana niin miksi ihmeessä kuukautiseni olisivat jääneet pois? Veikkaan itse, että hedelmöitys on oikeastikin tapahtunut siinä säännöllisten kuukautisteni puolivälissä kun ovulaatio on tapahtunut. Mutta laskettu aikahan tosiaan pitäisi olla ennemmin "laskettu kuukausi" ja lapsi on käytännössä valmis 37.viikon jälkeen, jonka jälkeen sen syntymistä voi odotella tapahtuvaksi aina 43.viikkoon saakka ihan huoletta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti