torstai 16. elokuuta 2012

Nepalilaisittain

Nepalissa synnytyksiä, äitejä ja lastenhoitoa jonkun verran seurailleena huomaan vertailevani koko ajan meidän kulttuuriamme heidän tapoihinsa tässäkin asiassa. Nepalissahan sellaiset meille vahvat vauvasymbolit kuin lastenvaunut tai tutti ovat lähes tuntemattomia! Siellä vauvat kulkevat äidin mukana kaikkialle kantoliinassa, ja myöhemmin isosisarustensa tai muiden lasten kuljettamina ja vahtimina. Vauvat eivät myöskään käytä siellä kertakäyttövaippoja, jos mitään muutakaan vaippoja (tästä lisää myöhemmin..), eikä ihmisillä ole vauvaa varten kauheaa repertuaaria juuri vauvalle osoitettuja tavaroita kuten vauvanammetta, syöttötuolia, miljoonaa vaatekertaa yms.


Luulen, että tällaisen yksinkertaisen ja epämaterialistisen elämän näkeminen Nepalissa on aiheuttanut sen, etten ole missään paineessa hankkia kauheasti kaikkea "välineistöä" vauvaa varten vaan pyrin ajattelemaan, että jos Nepalissakin pärjätään, niin kyllä minunkin puoliksi nepalilainen vauvani tulee pärjäämään ilman järjetöntä määrää tavaraa. Tottakai erilaisia keksintöjä tehdään elämän helpottamiseksi ja kaikella on varmasti paikkansa. Silti koen, että minimalismi, jonkinlainen "alkuperäisyys" ja ihan maalaisjärjen käyttö tässäkin asiassa vie pitkälle, ja varmasti vauva- ja lastentarvikebisnes on ihan yhtä raakaa bisnestä kuin muukin mainoksineen ja luotuine tarpeineen.

Myös rahan ja ympäristön säästämiseksi yritän pitää uuden tavaran hankkimisen minimissä ja katsoa miten asiat lähtevät sujumaan. Kaikkea saa ostettua kyllä sitten jos rupeaa tuntumaan, ettei ilman pärjää.  Toki sen verran länsimainen olen, että esimerkiksi lastenvaunut ovat ostoslistalla, vaikka toivonkin kantoliinan muista hyvistä ominaisuuksista johtuen, että se tulee meillä olemaan huomattavasti suuremmassa käytössä kuin vaunut.

Yksi hyvä esimerkki turhuudesta on mielestäni äitiysvaatteet. Niiden käyttöaika on varmaan ihmisestä riippuen suunnilleen kolme tai neljä kuukautta (vielä viime viikolla meni normaalit farkut kiinni!) joten tuntuisi aivan järjettömältä nyt ruveta pistämään satoja euroja joihinkin vaatteisiin. Tietysti riippuu ihmisen tyylistä mitä vaatteita voi pitää, mutta itseltäni ainakin löytyy kaapista yllättävän paljon vaatteita, jotka menevät varmasti loppuun saakka ilman ongelmia. Esimerkkinä kaikki löysät mekot ja tunikat.

Tuolta yläpalkin "Mitä vauva maksaa?" osastolta voi tarkkailla, että mitä kaikkea olen päätynyt kuitenkin ostamaan. Katsotaan miten vähällä pärjään ;)

Muutamia kuvia ArtsKidCanDo kevään 2012 leiriltä Kathmandusta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti