sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Homeongelmia ja äkkilähtö Suomeen

Yllätys, olemme taas Suomessa. Tarkoitus ei ollut tulla vielä, mutta tuli mutkia matkaan. Tarkemmin, talo, jossa asuimme oli ihan homeessa ja tajusin, että saamme siitä oireita. Harmittavaa on se, että tajusin tämän vasta näin myöhään, vaikka saimme ensimmäiset oireet jo yli kuukausi sitten. En vaan osannut aluksi yhdistää oireitamme tuohon taloon.

Yli kuukausi sitten minulle tuli todella outo "flunssa". Ensin se alkoi tosi omituisella kurkkukivulla. Kurkku ei ollut kipeä sisäpuolelta, nielaiseminen ei siis sattunut. Tuntui vaan kun henki- ja kurkkutorven välissä olisi joku tikku mikä sattui siellä kun kääntelin päätä. Ensin tämä kipu oli keskellä, siirtyi sitten vasemmalla ja vielä oikealle ennen kuin hävisi. Seuraavaksi menin ihan tukkoon, nenä oli täysin tukossa. Tämän jälkeen makuaisti hävisi kolmeksi päiväksi, vaikka nenä ei ollut edes tukossa enää. Seuraavana vuorossa oli kova kipu poskessa, jonka kuvittelin ensin olevan viisaudenhammas! Kipu kuitenkin siirtyi nenää kohti ja sitten poskiontelosta tulikin litrakaupalla (siltä se tuntui!) neonoranssia räkää. Sarvikuono oli  hyvä apu.. Poskiontelontulehdus kesti kaksi päivää, jonka jälkeen homma oli ohi. Tästä lähtien kuitenkin nenästä tuli räkää joka aamu ja aamuisin tuntui myös kurkussa oudolta. Käyttelin sarvikuonoa päivittäin ja mietin, että mitä ihmettä on tapahtunut kun immuniteettini on yhtäkkiä pettänyt minut näin, että miksi en parane täysin vaikka yritin syödä kaikenlaista luonnonlääkettä.

Mimmi raukka reagoi myös homeeseen, tosin vähän eri tavalla. Hän rupesi saamaan joka yö yhden yskänkohtauksen. Mietin aina öisin, että on se nyt kumma kun tuo yskä ei lopu, ja päivisin unohdin sen kokonaan. Osasin yhdistää koko homman homeeseen vasta kun rupesin irrottamaan lattiasta muovimattoa ja sen alta pöllähti sellainen perunakellarin haju, ettei edes kellarissa haise niin kovasti. Seuraavan yönä Mimmi yski huomattavasti enemmän ja se olikin viimeinen yö siinä talossa. Muutimme ensin asumaan telttaan katolle ja mietin kuumeisesti missä voisimme asua loppuajan sillä tuohon taloon ei voitu enää palata. En keksinyt mitään varmaa ratkaisua, koska minkään hotellin tai talon homeettomuudesta Nepalissa ei oikein voi olla varma. Päädyin sitten hankkimaan lentoliput Suomeen mahdollisimman pikaisesti.

Ehdimme nukkua teltassa kolme yötä ja nyt olemme olleet Suomessa kolme yötä äitini luona. Heti kun lähdimme sieltä asunnosta niin oireet pahenivat ja vaihtelevat koko ajan!  Minulla oli päänsärky neljä päivää ja tuntuu edelleen koko ajan kuin olisin tulossa kipeäksi. Välillä on nenä tukossa ja koko pää tuntui tukkoiselta. Eilen oli koko suu kipeä, tänä aamuna taas on yskä. Muutaman kerran on mennyt makuaisti muutamaksi tunniksi.
Mimmin oireet tuntuu pysyvän siinä yskässä edelleen. Kuiva yöyskä tosin on hävinnyt ja tilalle tuli nyt vain päivisin vaivaava limainen yskä. Onneksi ei kovin paha, muutaman kerran päivässä hän yskäisee pari kertaa.

Toivotaan, että nämä oireet pian helpottaisivat. Harmittaa aika paljon, että oli pakko lähteä Nepalista, mutta terveys ennen kaikkea. Suunnitelmana on seuraavalla kerralla sinne mennessä rakennuttaa itse täysin uusi talo, jossa toivottavasti osataan ottaa kaikki näkökulmat huomioon, jotta se pysyisi homevapaana!

2 kommenttia:

  1. Voi eikä!! Eihän noita voi tietää. Ja saat kyllä kiittää itseäsi, nopeasti tajusit asian! Jotkut kuitenkin asuvat vuosia hometalossa, ja oireita selitellään (lääkärienkin osalta) milloin milläkin. Hienosti osasit toimia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta. Olen kyllä tyytyväinen nyt jälkikäteen, että tajusimme noinkin aikaisin lähteä. Meille ei nimittäin ole oireiden loppumisen jälkeen tullut oireita muista paikoista, joten ilmeisesti emme ehtineet altistua niin pahasti, että olisimme ehtineet herkistyä millekään muulle :)

    VastaaPoista