Lapsen uni on erilaista kuin aikuisen. Vauvalla unen kierto kevyestä unesta sikeään ja jälleen paluu kevyeen on vain 1,5 tuntia kun aikuisella se on 3 tuntia. Kun vauvalla on univaikeuksia hän helposti herää kevyen unen vaiheessa, eli 1,5 tunnin kohdalla, jolloin aikuinen on juuri sikeimmässä unen vaiheessa. Tämä selittää sen miksi univaikeuksista kärsivät vauvat tulevat pahoinpidellyksi muita helpommin, ihminen kun on usein agressiivinen jos hänet herätetään kesken unen syvimmän vaiheen. Voin hyvin ymmärtää tämän, enkä voi edes kuvitella miten ihmiset jaksavat univaikeuksia sillä olen itse aina ehdottomasti tarvinnut kauneusuneni. En edes teininä koskaan valvonut myöhään, ja aikuisena aamuvuoroon mennessä olen jo yhdeksältä nukkumassa.
Täytyy siis olla erittäin kiitollinen, että meillä nukutaan hyvin! Yksi syy tähän on se, että nukumme perhepedissä, jota suosittelen kaikille! Perhepedissä ei tarvitse yölläkään havahtua kuin pieneksi hetkeksi aloittamaan imetys, ja usein nukahdan saman tien uudestaan. Vauva nukahtaa varmaan heti kun syönyt tarpeeksi. Jos vauva nukkuisi omassa sängyssään joutuisi heräämään kunnolla, nousemaan, olemaan hereillä koko imetyksen ajan ja nukuttamaan vauvan uudestaan ennen itse sänkyyn takaisin käymistä. Tämä tekee jo aika huomattavan eron siihen aikaan, minkä äiti nukkuu ja unen laatuun.
Vauva ja isä päiväunilla. |
Perhepedissä vauvan kerrotaan aistivan äidin unirytmin ja sopeutuvan siihen sekä toisinpäin. Pitää paikkansa! Ainoat kerrat kun olen herännyt väsyneenä (eli syvän unen vaiheessa) olivat ensimmäisellä viikolla ennen kuin vauva sai unirytmistä kiinni. Tämän jälkeen kaikki yösyöttöihin heräämiset ovat käyneet helposti, usein huomaan herääväni ensin ja vauva heti jälkeeni. En koskaan herää "silmät unihiekkaa täynnä" vaan selvästi kevyen unen vaiheessa.
Perhepedissä monet muutkin vauvan univaikeuksiin liittyvät seikat helpottuvat. Kun lukee ohjeita vauvan univaikeuksien voittamiseksi, huomaa, että monet näistä ohjeista olisivat turhia jos vauva nukkuisi aikuisen lähellä. Itse uskon myös vahvasti tuohon unirytmien synkronoitumiseen, jolloin ehkä vaikka vauva heräisikin helposti, niin se ainakin tapahtuisi lähempänä äidin unen kevyttä vaihetta ja saattaisi helpottaa äidin väsymystä!
Munkin kokemukseni perusteella tuo on pitkälti totta. Toki jos on univaikeuksinen vauva, koliikki tms. niin heräilee ja huutaa huolimatta äidin unisyklistä. Mulla on semmoinen kuva, jostain lukenut, että vauva herää yöllä syömäänkin äidin rytmin mukaan eli silloin kun äidille on otollisinta herätä syöttämään - jos siis on vieressä.
VastaaPoistaTaapero ei kyllä enää pätkän vertaa seuraa äidin unirytmiä vaikka nukkuukin vieressä ja saa tissin halutessaan. Huoh...
"Mulla on semmoinen kuva, jostain lukenut, että vauva herää yöllä syömäänkin äidin rytmin mukaan eli silloin kun äidille on otollisinta herätä syöttämään - jos siis on vieressä."
VastaaPoistaJoo tuota juuri yritin tuossa hakea :) Että en ole joutunut heräämään väsyneenä yöllä, vaan jostain syystä aina kun vauva haluaa syödä niin "satun" heräämään helposti eikä paina unihiekka silmissä :)
Ja tuo on varmasti totta että univaikeuksisella vauvalla ei välttämättä pidä yhtään paikkaansa, mutta jotekin saattaisin veikata silti, että vauvan unirytmi saattaisi äidin vieressä edes jotenkin ruveta mukailemaan äidin omaa.. ehkä. Jos on kipuja niin sitten varmasti ei mikään auta :(
Muita ohjeita univaikeuksisen vauvan helpottamiseen on jossain määrin kuitenkin helpompi noudattaa perhepedissä. Esimerkiksi se, että kun vauva herää niin sen luokse pitäisi päästä heti ja ruveta heti nukuttamaan se takaisin uneen, ennen kuin se rupeaa kunnolla itkemään ja herää täysin valveille saakka. Tämä tietysti onnistuu perhepedissä huomattavasti paremmin kuin vanhempi ehkä havahtuu hereille jo ennen kuin vauva itkee. Jos taas vauva on eri huoneessa/kauempana niin sen heräämistä ei huomaa ennen kuin se jo on kunnolla hereillä ja parkuu.