Aloitin viime viikon maanantaina työharjoittelun sairaalassa. Olin jo viime syksynä päättänyt tehdä viimeiset harjoitteluviikot pois nyt heti tämän lukukauden alussa, jotta saisin viimeinkin virallisesti sairaanhoitajan tittelin :) Kuitenkin viime hetkillä tuli pieni jänistys ja rupesin jo epäilemään itseäni ja sitä, mitä Mimmin henkiselle kehitykselle tekee näin varhainen ero. Syynä ei kyllä ollut oikeastaan se, ettenkö uskoisi hänen pärjäävän 8 tuntia ilman minua, vaan se, että liityin facebookissa "kiintymyysvanhemmuus"-ryhmään, jonka keskustelujen perusteella käsitin, että on lapsen kehitykselle tosi haitallista jos suhde tähän "primal care giver":iin katkaistaan liian aikaisin.
Pääsin kuitenkin yli tuosta pelosta ja omalla maalaisjärjelläni ja kokemukseni perusteella nyt luotan siihen, että Mimmi pärjää hyvin isänsä ja kummitätinsä kanssa kotona nämä kaksi kuukautta kun käyn "töissä". Luotan tähän ensinnäkin siksi, että Mimmi ei ole ns. suuritarpeinen vauva, joka olisi kovin kiinni minussa, vaan päinvastoin, hän ei tunnu enää paljon minua tarvitsevan. Hän myös pärjää helposti 8 tuntia ilman maitoa. Vaikka olisin hänen kanssaankin niin hän ei välttämättä muista imeä koko päivänä. Tärkein syy kuitenkin miksi uskalsin jo mennä "töihin" on se, että Mimmiä hoitaa kaksi hänelle tosi läheistä ihmistä, kummitäti ja isä (silloin kun koululta ehtii). Mihinkään ulkopuoliseen hoitopaikkaan en olisi vielä pitkiin aikoihin häntä valmis laittamaan.
Tähän mennessä onkin mennyt tosi hyvin. Minkäänlaista eroahdistusta ei ole ollut havaittavissa ja Mimmi on pärjännyt oikein mukavasti. Lisäbonuksena kummitädin kanssa hoitamaan tulee aina hänen koiransa, josta Mimmi tietysti tykkää tosi paljon. Muutamia tädin ottamia kuvia hoitopäivistä:
|
Koiraystävän vesikupilla on tosi hauska läiskytellä. |
|
Aamupalaa. |
|
Koirakin tykkää kovasti Mimmistä, sattuneesta syystä... |
hei, tuskin lapsesi kovasti traumoja saa, kun on tuttu ja mukava hoitaja. Ja eiköhän isä myös ole ihan yhtä hyvä ja tärkeä hoitaja kuin äiti :)
VastaaPoistaOlisin kiinnostunut kuulemaan lapsesi ruokavaliosta, kun huomasin lautasella olevan paistettau kananmunaa :)
VastaaPoistaMoi Anonyymi! Onko paistettu kananmuna jotenkin erikoista? :D Vai tuliko vain muuten vaan tuollainen kysymys mieleen? :)
VastaaPoistaLapsen ruokavalio on tällä hetkellä (nyt vajaa 10 kk iässä) sellainen, että hän syö sekä soseita, että kiinteää ruokaa. Aina kun hänen isänsä (nepalilainen) tekee ruokaa kotona niin Mimmi syö sitä, otamme hänelle annoksen sivuun ennen kuin lisätään suola, eli silloin ruokana on kasvis- tai kanacurry nepalilaisin maustein (usein vähän tulinen) ja riisiä. Esim. munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia, sipulia, inkivääriä, valkosipulia ja mausteina chili, kurkuma + jotain nepalilaisia mausteita mitä en edes tunne.
Sitten taas kun minä teen ruokaa niin se saattaa olla esim. luomujauhelihakastiketta tai luomukanaa, joita hän syö käsin tai annan lusikalla, sormin hän syö myös parsa-, kukka-, ruusu- yms. kaaleja, paprikaa, kurkkua, kesäkurpitsaa paistettuna cayennepippurilla! ja joskus paistettua kananmunaa ;)
Soseina olen antanut esim. parsakaali-kookoskerma-keittoa (blenderissä tehty, hänen herkkunsa!), avocado-viherjauhe-sosetta, uunissa kookosöljyllä ja yrteillä paahdettua bataattia soseena kookosmaidon kanssa tai ilman, mustikka-luumu-gojimarja-sosetta tai kiisselinä sama tai muita marjapirtelöitä, joissa saattaa olla myös esim. appelsiinia, banaania tms.
Mitähän muuta vielä... Viljoja hän ei syö vielä muuta kuin tuota riisiä isin ruokien kanssa ja maitotuotteita ei tietenkään vielä myöskään, eikä sokeria muuta kuin noissa hedelmissä luonnollinen sokeri tietysti, hedelmiäkin yritän antaa vähemmän kuin muita ruokia.
Juomana vesi tai pakuritee.
Ei tässä nyt varmaan kaikki tullut, mutta ehkä ne yleisimmät! :)
Heipparallaa,
VastaaPoistatuosta pakuriteestä...Onkohan siinä jotain rajoituksia, että paljon vauvalle voi antaa? Olen muutaman kerran antanut meidän vauvan 8kk maistaa, mutta tosi pieniä määriä vasta.
Tosi mielenkiintoiselta kuulostaa toi ruokavalio. :) Esim. avokado-viherjauhe-sosetta tarvii kyllä itsekin vauvalle jossain vaiheessa antaa. Olen ollut nyt niin uupunut (vauva on suuritarpeinen ja yöt on rikkonaisia, blaah), ettei mielikuvitus noiden vauvojen ruokien suhteen oikein laukkaa ja aika perusvihannessoseilla ja puuroilla on toistaiseksi menty.
Pakuri on aika turvallinen aine, se ei ole mikään stimulantti eikä toisaalta sisällä myöskään mitään rasvaliukoisia vitamiineja tms. mistä voisi saada yliannostuksen. Muistelisin lukeneeni Jaakko Halmetojan pakurikirjasta, että sitä ei ole ennen vanhaan käytetty lapsilla paljoa, koska ei ole ollut tarvetta heillä kun ovat terveitä, mutta siitä ei pitäisi kyllä olla mitään haittaa. Tämä on ainakin minulla aika vahva käsitys, että pakuritee on ihan kaiken ikäisille turvallinen eikä ylärajoituksia käytölle ole. Olen itse keitellyt pakurin paloista teetä ja vauva on juonut sitä ehkä desin verran.
VastaaPoistaOon tykännyt heitellä noita viherjauheita kaikkiin vauvan pirtelöihin ja soseisiin myös, vauva kun ei mitään salaatteja syö ja viherjutut on niin tosi terveellisiä. Olen yrittänyt kyllä myös juottaa välillä esim. vehnänoras-kurkku-selleri mehuja mutta ne ei oikein ole uponnut kulausta enempää :P
Puuroja meillä ei syödä, viljoista kun ei pahemmin ravinteita ole, enkä koe, että lapsi tarvitsisi mahantäytteeksi niitä kun mahan saa täyteen noilla muilla ruoilla ja rintamaidolla vielä. Ja välttää samalla mahdolliset gluteiiniongelmat :) Joskus harvoin riisipuuroa olen antanut.
Meillä onkin ollut käytössä vain gluteenittomat puurot: tattari, hirssi ja kvinoa. Niissähän kuitenkin ravinteita käsittääkseni on. Ja maistuvat kyllä hyvin! Meidän vauva on "lihotuskuurilla", koska pituuskasvu on hidastunut ja on muutenkin alkanut nyt liikkumaan tosi paljon.
VastaaPoistaOnko sulla jotain käsitystä rasvoista? Mikä olisi vauvalle parasta? Neuvolassa kun suosittelevat rypsiöljyä, mutta mulla on käsitys, että ei ole kovin terveellistä...Toistaiseksi ollaankin annettu kylmäpuristettua oliivi- ja pellavansiemenöljyä. Neuvolassa sanoivat, että rintamaitoni on tod.näk. jo ihan rasvatonta :(
Itsekin olen antanut vauvan maistella vehnänoras-selleri-kurkku-verso-villiyrtti-mitävihreetänytsattuuolemaan-mehua ja hänelle kyllä maistuu! Tosin annokset ovat olleet pieniä vielä toistaiseksi :-)
Tarviikin "uskaltautua" nostamaan tuota pakuriteeannosta, kun yritän vauvan vastustuskykyä nostaa, ettei saisi jatkuvasti serkkunsa päiväkodista mukanaan tuomia räkätauteja...
Ei hemmetti, koko ajan kuulee mitä ihmeellisempiä "neuvoja" neuvoloiden ja sairaaloiden henkilökunnalta.
VastaaPoistaJos lehmienkin maidossa pysyy se rasva vaikkeivat ole nähneet vasikkaa vuosiin ja elävät jollain täysin epäluonnollisella ravinnolla, niin mihinhän se katoaisi ihmisen maidosta? Älä vaan usko tuollaista *askapuhetta. Ei äidinmaidon koostumus muutu paljoakaan imetyksen aikana.
Tämä copy-paste Imetystukilista.net sivuilta: "Usein kuulee tuttavilta ja jopa lääkäreiltä ja neuvolasta, kuinka äidinmaito muuttuu jossain vaiheessa laihaksi, "sokerilitkuksi" tms. Nämä luulot eivät perustu faktoihin. Äidinmaito on erinomaista, hyvin sulavaa ravintoa koko imetyksen ajan, kestipä imetys kuukauden tai vaikkapa kolme vuotta. Äidinmaito ei koskaan muutu "laihaksi" tai "sokerivedeksi", vaan sisältää aina lapsen tarvitsemia ravintoaineita (mm. proteiineja, rasvaa, C-vitamiinia)."
Minä olen antanut vauvolle tai käyttänyt hänen ruokiensa teossa samoja kuin itse, paitsi en vielä voita. ELi kookosöljyä, avocadoöljyä, oliiviöljyä nyt lähinnä tällä hetkellä. En itsekään käyttäisi rypsiöljyä vaan kaikkia näitä muita "aitoja" öljyjä, eli kylmäpuristettuja kasviöljyjä!
Olga: tässä yksi tutkimus, jonka mukaan maidon rasvapitoisuus LISÄÄNTYY kun imettää pidempää, mikä onkin maalaisjärjellä loogista, koska mitä isompi lapsi sitä tuhdimpaa maitoa hän tietenkin tarvitsee. Voit viedä tämän sinne neuvolaan heille tiedoksi ja kehottaa vähän päivittämään niitä -70 luvulta peräisin olevia uskomuksia...
VastaaPoista""Conclusions. Human milk expressed by mothers who have been lactating for >1 year has significantly increased fat and energy contents, compared with milk expressed by women who have been lactating for shorter periods. During prolonged lactation, the fat energy contribution of breast milk to the infant diet might be significant."
http://pediatrics.aappublications.org/content/116/3/e432.abstract?etoc
Jep, noinhan mäkin asian maalaisjärjellä järkeilin ja luinkin ton saman tekstin imetystukilistan sivuilta, mutta koska vauva on viime kuukausina kasvanut kovin vähän ja neuvolassa on jo useampaan kertaan mainittu maitoni rasvattomuudesta niin alkaahan sitä jo miettimään, että mitäs jos se pitääkin paikkaansa...Itsekin olen ollut aika hämmentynyt siitä, että neuvolassa & sairaalassa ei ole suhtauduttu imetykseen kovin kannustavasti. Enkä yhtään ihmettele, että monet äidit lopettavatkin imetyksen...
VastaaPoistaMutta täällä imetykselle ei näy vielä loppua, yritän antaa neuvolan "neuvojen" mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. :)
Hei, olisi tosi hyvä jos jaksaisit laittaa neuvolaan palautetta, varmaan nimettömänäkin voi antaa(?). On nimittäin tosi väärin, että siellä jaellaan tuollaisia "neuvoja", jotka on peräisin varmaan enemmän jostain omalta äidiltä opituista vanhanaikaisista uskomuksista kuin mistään oikeasta näyttöön perustuvasta tiedosta! Joku muu saattaa helposti uskoa tuollaiset jutut ja luopua imetyksestä kun kuvittelee, että omassa maidossa on jotain vikaa tai puutetta :(
VastaaPoistaÄlä huolehdi siitä paljonko vauva kasvaa, lapsi osaa kyllä itse syödä sen verran kuin se tarvitsee. (Ainakin niin kauan kuin sitä omaa itsesäätelyä ei ole pilattu tuputtamalla ruokaa tai säätelemällä sitä (ei saa syödä kun on nälkä vaan ruoka-aikoina), tai antamalla ruoalle vääriä merkityksiä demonisoimalla jotain ruokia ja pitämällä toisia palkintoina...) Moni pärjää ihan pelkällä rintamaidolla 1-vuotiaaksi asti kun ovat nirsoja ottamaan kiinteitä. Ja vauvat on niin eri kokoisia, meidän mimmi oli jo 6-kk. iässä melkein 8 kiloa (syntymäpaino 3,3) kun jotkut ovat vasta vuoden ikäisenä sen painoisia. Ja kaikilla vauvoilla hidastuu kasvu 6 kk iässä suunnilleen, minäkin kuvittelin että kun siirryttiin 70 vaatteisiin niin kohta ne jo jäisi pieneksi niin kuin 50 ja 60 jäi, mutta ei mitään, kuulemma 70 koko saattaa mennä jopa vuoden! Se kasvu kun hidastuu niin selvästi. Ja meilläkin se on hidastunut niin, että mimmi on siirtynyt +2 käyrältä -2 käyrälle, yhden neuvolavälin aikana... Ei meiltä silti edes pahemmin kysytty ruokavaliosta, eli se on ihan neuvolatädistä kiinni kuinka innokkaita ovat jakamaan (huonoja tai hyviä) neuvoja.
Kiitti tsemppauksesta! Aina päätän ennen neuvolakäyntiä, että en ota itseeni niistä niiden kommenteista, mutta silti siellä tulee aina huonoäititunne...Meillä on kyllä mukava neuvola-täti, mutta hän on yli viiskymppinen eli monet hänen tietonsa vaatisivat vähän päivitystä. Toisaalta sitten taas hänen kokemuksestaan on apua joissain muissa jutuissa.
VastaaPoistaTaidankin joo antaa palautetta tosta maidon rasvattomuus jutusta.
Laita mukaan noita tutkimuksia ja imetystuki-infoa. Oikeasti kaikkien niiden terkkareiden pitäisi olla ajantasalla imetystukijutuista itssekin.
VastaaPoistaMeillä oli Espoossa tosi mukava terkkaritäti, hänkin vanhempi, mutta tosi uudistushenkinen ;) Suositteli meille vaan sormiruokailua ja rokotuksia ei painostanut vaan päinvastoin sanoi, että harkitse mitkä haluat... Ja ennen synnytystä suositteli synnytyslaulukurssia ja luonnollisia juttuja :)
Nyt sit taas täällä Helsingissä häntä ei vissiin pahemmin kiinnosta kun ei oo vielä kysellyt oikeastaan yhtään mitään mimmistä... Mitat vaan ja ulos hah :)
Hei sinä joka imetät ja mietit maidon rasvattomuutta.. Lisää ruokaasi tai esim. teehesi kylmäpuristettua kookosöljyä, syö avocadoja (paljon hyviä rasvoja!) niin ainakin oma ruokavaliosi sisältää silloin "rasvaa" ja samalla kulkeutuu lapseen.. Oliiviöljy on myös hyvä silloin kun sitä ei kuumenna, kookosöljy taas sopii myös kuumentamiseen, koska siinä säilyy kaikki hyvä vaikka kuumentaisikin :)
VastaaPoista