tiistai 25. syyskuuta 2012

Empatiakyky, synnytys, tutin käyttö, ihokosketus...

Miten otsikon aiheet liittyvät yhteen?

Kätilöksi opiskelevan siskoni koulussa oli käynyt joku vieraileva luennoitsija, joka oli heittänyt mielenkiintoisen teorian ilmaan. Kovasti puhutaan esimerkiksi liiallisen netinkäytön, pelaamisen ja väkivaltaisten leffojen katselun vaikutuksesta lapsien kehitykseen ja mietitään syitä esimerkiksi kouluampumisille. Onko kukaan tullut miettineeksi, mitä lapsen kehitykselle tekee nykyinen medikalisoitunut synnytys? Monille esimerkiksi epiduraali on perusoikeus, joka vaaditaan jo synnytyssairalaan ovella miettimättä sen vaikutuksia vauvaan. Kuten raskausaikana monesti varoitellaan, sikiö saa kaiken mitä äitikin ottaa, lääkkeet ja ruoat, kosmetiikan kemikaalit yms. Miksi sitten synnytyksen aikana sillä ei tunnu olevan niin merkitystä kuinka paljon myrkkyjä vauva saa? Epiduraalipuudutus pääsee kuitenkin osittain vauvalle asti, ja aiheuttaa myös vauvalle "puutumista". Tämä voi vaikuttaa vauvaan useamman päivän ajan synnytyksestä. Vauva jää paitsi synnytyksessä luontaisesti vaikuttavasta oksitosiiniryöpystä eli hyvänolon hormoneista. Osittain tästä syystä epiduraali usein myös vaikeuttaa imetyksen aloitusta. Mitä jos tämä varhainen oksitosiinipuute ja puutuminen aiheuttaa vauvalle myöhemmin tunne-elämän ongelmia? Syntymällä on kuitenkin monesti arveltu olevan todella iso vaikutus ihmisen tulevaan elämään.

Toinen suuri asia on ihokosketus ja sen puute. Kuinka paljon vanhemmat nykyään pitävät lasta iholla, ja kuinka paljon hän nukkuu yksin tai makaa vaunuissa/leikkimatolla yms. Itsestäni tuntuu esimerkiksi hyvin epäluonnolliselta ajatus, että pieni vauva nukkuisi yksin, varsinkaan missään kaukana esim. huoneen toisella puolella tai jopa toisessa huoneessa vanhemmista. Luonnolliselta tuntuu ajatus siitä, että vauva olisi kantoliinassa ja vierellä 24/7. Tutkimusten mukaan ihokosketus heti synnytyksen jälkeen on äärimmäisen tärkeä, se on huomattavasti tehokkaampi kivunlievittäjä vauvoilla kuin mikään kipulääke, ja todella tärkeää keskosten hoidossa (nk.kenguruhoito). Miksei muillakin kuin keskosvauvoilla paljas ihokosketus olisi tärkeää? Voisin hyvin kuvitella, että sillä on aika suuri vaikutus ihmisen kehitykseen, että meidän kulttuurissamme lapset ovat varmaan huomattavasti vähemmän oikeasti kosketuksessa vanhempiin kuin monissa muissa (yleensä köyhemmissä..) maissa. Eläinkokeista mielenkiintoinen tulos: "Paljon kosketusta saaneet rotanpoikaset ja reesusmakakit kehittyivät sosiaalisemmiksi ja älykkäämmiksi kuin vähän kosketetut. Kosketuksen sosiaalinen vaikutus ulottui seuraavaan sukupolveen asti: paljon rauhoittavaa kosketusta saanet reesusmakakit hoitivat aktiivisesti jälkeläisiään, vaikka niiden perimä ennusti päinvastaista. Tyynnyttävä kosketus paransi reesusmakakien kehitystä, ja toisaalta niiden aggressiivisuus lisääntyi, jos niitä ei pentuina tyynnytetty." 

Ja sitten se tutti-asia. Tiedän tutin olevan melkoisen turha kapine ja että sen käyttöä tulisi välttää, mutta tämä pieni "sivuvaikutus" ei ollut kyllä tullut mieleen. Uuden tutkimuksen mukaan tutin käyttö poikavauvoilla haittaa lapsen emotionaalista kehitystä! Lapsi oppii matkimalla muiden ihmisten ilmeitä, ja tutin ollessa suussa lapsi ei pysty ilmeilemään luonnollisesti. Ihmisen ilmeet ja tunteet ovat suoraan yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi hyvänolon hormoneita saa virtaamaan itselle vaikka missä mielentilassa kun pakottaa itsensä näyttämään onnelliselta. Ja kääntäen, esimerkiksi Botoxin käyttäjien kasvonilmeiden vähentyminen johtaa tunteiden kirjon kutistumiseen. Mielenkiintoista.

1 kommentti:

  1. Siis miten mahtavaa, että löysin sun blogin! :) Nää on niin tärkeitä asioita mullekin. Mukavaa, kun pääsee näitä lukemaan ja miettimään lisää.

    VastaaPoista