keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Pyykinpesuaine ja vaippaihottuma


Ongelma:

Kiinaan mennessä vauvan iho vaippa-alueelta alkoi jostain syystä punoittaa. Punoitus lisääntyi koko ajan ja myös hänen kaulaansa ilmestyi ihottuman näköistä läikkää. Minulta meni lähes viikko keksiä syy. Epätoivoisena mietin, että eihän nämä kestovaipat voi aiheuttaa sitä kun näissä ei ole mitään kemikaaleja ja silloin se iski: pyykinpesuaine, tietysti! Kosteus provosoi pesuaineen jämät vaipoissa ja vaatteissa (kaulan alueella kuolaaminen!) aiheuttamaan ihottumaa. Eipä tullut heti mieleen kun kotona on itsestäänselvää, että käytämme luonto- ja samalla ihoystävällisiä pesuaineita pyykinpesuun. Pekingissä isälläni kuitenkin oli pesuaineena joku aivan tavallinen pullo.

Ratkaisu:

Pidimme vauvaa muutaman päivän kotona ilman vaippoja ja ulkona käymistä varten ostimme (tosi kalliita) 100% maatuvia, luonnonaineista tehtyjä Attituden ekovaippoja. Punaisuus hävisi reilussa vuorokaudessa, vauvan takapuolen iho jäi vaan todella kuivaksi. Pesin ensin kaikki vaipat ja vauvan vaatteet pitkässä pesussa ilman mitään aineita, jotta niistä irtoaisi edellisen pesuaineen jämät ja kävimme ostamassa kaupasta allergiatestattua vauvoille tarkoitettua pesuainetta, jota käytimme tämän jälkeen kaikkiin vauvan sekä omiin vaatteisiimme. Kiinalainen ystävämme auttoi hieromalla vauvan iholle kuumennettua (ja jäähdytettyä) seesaminsiemenöljyä. Hän oli myös sitä mieltä, ettei vaippoja pitäisi käyttää ollenkaan, mikä on ihan ymmärrettävää sillä Kiinassa ei ole tapana käyttää vaippoja J

Tulipa taas mietittyä, että vaikka itselläni ei ole mitään allergiaongelmaa koskaan ollut niin on se vaan hyvä juttu, että olen vaihtanut jo vuosia sitten kaikki pesuaineet, kosmetiikan ja siivousaineet luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin. Jotkut vaipoista aiheuttivat vielä pesun jälkeenkin vauvalle pepun uudelleen punertumista, mistä voi päätellä millaisia myrkkykemikaaleja normaalit pesuaineet sisältävät ja jättävät vaatteisiin kun ne eivät edes uudessa pesussa lähde pois. Moni ihminen ei varmasti tule edes miettineeksi millä määrällä kemikaaleja hän itseään ja kehoaan kuormittaa jatkuvasti, vaikka mitään näin näkyviä reaktioita ei aiheutuisikaan. Huolestuttavaa on mielestäni myös se, miten vaippaihottumaa usein pidetään normaalina jokaiselle vauvalle kuuluvana asiana ja sen katsotaan johtuvan vain “luonnollisesti” siitä, että uloste ja pissa hautuvat vaipassa. Vaipan vaihdon ammattilaisena (siis hoitoalan työntekijänä ;) olen sitä mieltä, ettei normaalin ihon kuitenkaan kuulu mennä rikki pelkästä vaipan käytöstä, ellei kyseessä ole esimerkiksi ripuli, jolloin uloste saattaa oikeasti “polttaa” ihoa. En ole myöskään huomannut, että vesipesu useita kertoja päivässä kuivattaisi vauvan ihoa. Meillä vauvalla on nyt ollut kaksi kertaa vaippaihottuma, molemmilla kerroilla kyseessä kemikaalit, jotka eivät mielestäni vauvan (ihmisen) iholle kuulu (jenkeissä kosteuspyyhkeet, nyt pyykinpesuaine).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti