![]() |
Kuva. |
Tutin käytöstä on tutkimusten mukaan sekä hyötyä että haittaa. Näiden perusteella tutin optimaalinen käyttöikä ja -tapa, jos sitä ylipäätään haluaa käyttää, olisi n. 4 viikon - 6 kk:n iässä ja vain satunnaisesti ja hetkittäin, ei jatkuvana pitkin päivää joka tilanteessa.
Tiedetään, että vastasyntyneisyyskaudella tutin käyttöä tulisi välttää. Tutin käyttö vähentää rinnan imemistä ja sitä kautta heikentää lapsen ravinnonsaantia. Se myös hidastaa maidonnousua. Tutin varhainen käyttöönotto on yhteydessä imetyksen lyhyempään kestoon. Tutin käytöllä on vähemmän haittavaikutuksia jos se otetaan käyttöön lapsen täytettyä neljä viikkoa. Kuitenkin tutti on ja pysyy riskinä imetykselle aina niin kauan kuin imetetään, kokonaan tai osittain.
Myöhemmin tutin haittavaikutuksia ovat lisääntynyt korvatulehdusriski ja purentavirheiden kehittyminen. Lisäksi jos tuttia käytetään paljon niin se voi myös hidastaa puheenkehitystä.
Uusimman tutkimuksen mukaan tutti suussa poikalapsi ei pysty matkimaan vanhempiensa kasvojen ilmeitä ja näin tunnekypsyyden kehitys vaikeutuu.
Puolustuksia tutin käytölle ovat vauvan kova imemisen tarve, jolloin tuttia käytetään jottei vauva käyttäisi äidin rintaa "tuttina". Kaikilla vauvoilla tätä kovaa imemisen tarvetta ei tietenkään ole. Mietin myös, että niiden kohdalla kellä tämä on niin miten tämä ongelma (tai "ongelma"?) olisi ratkaistu luonnossa ja mistä se johtuu?
Vauva-lehden artikkelissa lääkärit ovat vastanneet väitteisiin tutin käytöstä. Lainaus:
Väite: Tutti on välttämätön, jos lapsella on kova imemisen tarve.
Vauvalla on ensimmäisinä kuukausina toki kova imemistarve, mutta jos lapsi saa riittävästi rintamaitoa ja on kylläinen, hän ei välttämättä kaipaa tuttia. Jos vauva tuntuu olevan lakkaamatta rinnalla, todennäköisempää kuin se, että vauva haluaa vain imeä, on se, että lapsella on nälkä. Silloin hänelle kannattaa tarjota lisäruokaa. Se, antaako lapselle tuttia vai ei, on jokaisen vanhemman henkilökohtainen päätös. Jokaisella on asiasta oma mielipide, ja saa ollakin. Vanhempien kannattaa tehdä tässä asiassa niin kuin he parhaaksi näkevät. Lastenlääkäri Anna Schlenzka, lääkärikeskus Dextra
Toinen tutin hyöty on se, että tutkimuksien mukaan se ehkäisee kätkytkuolemaa. Lääkärin muistutus edellä mainitusta artikkelista:
Kannattaa kuitenkin muistaa, että eniten kätkytkuolemiin vaikuttaa nukkuma-asento eli vauvat pitäisi aina nukuttaa selällään.Näiden lisäksi kätkytkuolemaan vaikuttaa todella monta muuta asiaa, joista monikaan ei ole ihan suoraan yhdistettävissä yksi yhteen syy-seuraussuhteeltaan (esim. vanhempien sosioekonominen asema tai sisaruksen kätkytkuolema). Yksi riskitekijä on kuitenkin vauvan nukkuminen yksin. Monissa muissa maissa, joissa perhepedit ovat yleisempiä ovat kätkytkuolemat paljon harvinaisempia. Itse olisin taipuvainen uskomaan seuraavaa selitystä:
"Vauva ei osaa kontrolloida automaattisesti hengitystään unen aikana tai havahtua unesta hengitysvaikeuden seurauksena. Unen aikana happi-hiilidioksidi-tasapainosta huolehtivat pienet kemoreseptorit suurten verisuonten seinämissä. Jos veren happipitoisuus laskee tai hiilidioksidipitoisuus nousee liiaksi, lähettävät nämä reseptorit aivoille käskyn kiihdyttää hengitystä. Ensimmäisinä kuukausina nämä automaattiset hengityksensäätelyjärjestelmät ovat kehittymättömiä kaikilla vauvoilla. Vauvojen hengityksessä ei ole vielä säännöllistä kaavaa, vaan siinä esiintyy silloin tällöin jopa 10-15 sekunnin katkoksia, jonka jälkeen hengitys taas jatkuu. Näitä katkoksia kutsutaan apneaksi. Joskus katkokset ovat jopa 20 sekunnin mittaisia ja niiden aikana sydämen syke laskee noin 20 prosentilla. Silloin joko automaattinen säätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle taikka vauva herää, ja hengitys jatkuu taas. Onkin arveltu, että kätkytkuoleman uhreilla joko automaattinen säätelyjärjestelmä on synnynnäisesti häiriintynyt tai he eivät jostain syystä herkästi herää hengityskatkokseen.
Vauva on siis neurologisesti ja kehityksellisesti epäkypsä nukkumaan yksin. McKennan tutkimustulokset tukevat sitä oletusta, äidin lähellä nukkuminen aktivoi vauvaa hengittämään. Kun vauvan hengitys katkeaa, äiti ehkä tiedostamattaan liikahtaa, mikä taas havahduttaa vauvaa sen verran, että hengitys taas jatkuu. Vauva tuntee patjan välityksellä äidin hengityksen sekä kuulee sen rytmin, mikä auttaa vauvaa rytmittämään omaa hengitystään. Yksin nukkuvalla vauvalla tätä valvontamekanismia ei ole."
Luulenpa, että näitä syitä suurempi tutin puolustus on kuitenkin sen elämää helpottava vaikutus. Tutti on vauvalle/lapselle turvallisuuden tuoja, jolla saa helposti rauhoitettua tilanteen ja sitä voi tarjota moneen eri asiaan "korvikkeeksi" tyynnyttämään lasta. Asiantuntijoiden mukaan tutin tulisi olla tilapäisesti käytettävä hoivan korvike. Ei siis jatkuvassa käytössä, eikä vastaus lapsen jokaiseen pyyntöön.
Voisiko olla mahdollista kuitenkin poistaa tutin käytön tarve olemalla lapselle esimerkiksi enemmän läsnä? Tarvitseeko lapsi tuttia lohdutukseksi jos hän esimerkiksi on kantoliinassa sylissä 24/7 ja hänen tarpeisiinsa vastataan sitä mukaa kun niitä tulee? En tiedä vielä, omalla kohdalla se varmaan selviää aikanaan :) En ole kuitenkaan ajatellut hankkia yhtään tuttia etukäteen, katsotaan tuleeko meille "tarvetta".