tiistai 23. elokuuta 2016

Vihermehuja Nepalissa

Täällä helpointa olisi syödä kaikki kypsennettynä, kuten paikalliset lähestulkoon tekevätkin, hedelmiä lukuunottamatta. Kuitenkin olen jo vuosia käyttänyt niin paljon vihreitä, että pakkohan niitä on täälläkin saada. Minulla on yleensä aina ollut mukana viherjauheita mutta nyt ensimmäistä kertaa toin tänne mehustimen mukana!

Ostin tarjouksesta BioChef Slow Juicerin tänne mukaan. Halusin puristimen, koska minulla on kotona
jo kuusi vuotta ollut käytössä Green Star puristin, ja sen tehokkuuden jälkeen mikä tahansa linko tuntuu
vaan hurjalta tuhlaukselta kun ylijäämää jää niin paljon. Tämä Biochef on ainakin tähän asti tuntunut hyvältä ostokselta. Kuitua jää lähes yhtä vähän kuin Green Starilla ja puhdistus on kohtuullisen helppoa. Tosin tähän lingon omistajat sanoisivat, että "Eikä ole, hirveä homma!" :D

Muu osuus tuota mehustamista sitten onkin ongelmallisempaa. Lähtien kasvisten hankkimisesta. Suomessa olen tottunut ostamaan kaiken mahdollisuuden luomuna (kohtuuden rajoissa.) Täällä luomun hankkimisen tekee vaikeaksi se, ettei sitä kontrolloida mitenkään. Ei siis ole mitään takeita, että "organic" on organic, mitä ikinä se edes täällä tarkoittaa. Tietysti voisi yrittää lähteä vierailemaan jollain "luomutilalla" itse, tosin en tiedä osaisinko siellä silti mistään päätellä, että onko meininki aitoa. Ja "tavallisia" kasviksia ostaessa torjunta-aineiden määrä saattaa olla ihan mitä tahansa, täällä ei ole mitään rajoitteita niiden suhteen. Ehkä kaikista mahtavin juttu täällä onkin lauantaisin pidettävät Farmers Marketit ja sieltä saatava Aquaponic salaatti ja yrtit. Ja ehkä eniten se, että ne on valmiiksi pestyjä! Keskityn siis niiden mehustamiseen, sillä nimenomaan pienilehtisten juttujen huuhtominen itse on aika prosessi… Ajattelin kyllä ottaa tavoitteeksi tällä kertaa yrittää selvittää miten olisi mahdollista saada mahdollisimman paljon oikeaa luomuruokaa täällä.

Peseminen täällä onkin se isoin juttu mehustamisen suhteen. Jos haen tuosta lähikaduilta vihannekset, missä ne on halvimpia, niin esimerkiksi parsakaaleista hiekkaa on niin mahdoton saada irti, että hampaissa rahisee vielä keittämisen jälkeenkin. Mutta mehustukseen kaikki pitää lisäksi vielä liottaa aineessa, joka tappaa loiset. Tervetulleena plussana se onneksi myös huuhtoo niistä torjunta-aineita pois! Saan siis ensin pestä kasvikset, sitten liottaa niitä 20 min. kalium permanganaatti -liuoksessa, sen jälkeen huuhtoa ne kunnolla kraanavedessä ja vielä päälle huuhtoa niistä kraanaveden jäämät pullovedellä.

Harmi, että Farmers Marketteja on vain sunnuntaisin, eivätkä nuo Aquaponic salaatit säily koko viikkoa jääkaapissakaan. Puolet viikosta tulee siis mehusteltua enemmän ja toinen puoli varmaan vähemmän. Tai ehkä keksin vielä uusia mehustettavia ajan myötä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti