Toisaalta tieto myös lisää tuskaa, eli tällä kertaa kun olen ollut tietoinen siitä kuinka vauvan tarjonta vaikuttaa synnytykseen niin olen varmasti myös huolehtinyt enemmän siitä missä asennossa vauva on, kun taas viimeksi olin autuaan tietämätön ja luottavainen. Toisaalta on hyvä tietää, miten omat elintavat vaikuttavat lantioon ja sitä kautta vauvan asentoon, koska silloin asioihin voi myös vaikuttaa. Tämä vauva viihtyi aluksi pitkään pää alaspäin ja selkä oikealla edessä. Kuitenkin liitoskivuistani johtuen jouduin muutaman kuukauden nukkumaan puoli-istuvassa löhöasennossa, eli kaikista huonoimmassa asennossa vauvan tarjonnan kannalta. Tätä asentoa pitäisi raskaana ollessa välttää kokonaan, ei mitään sohvalla tai nojatuolissa löhöilyä! Luultavasti siis tässä asennossa vietetyistä öistä johtuen vauva rupesi vk:n 30 tietämissä kääntyilemään ja viihtymään sekä poikittain, että perätilassa. Kun vauva kääntyi perätilaan vielä viikolla 33 niin tajusin, ettei ehkä hyvää seuraisi jos jatkaisin loppuraskaudenkin yöt istualtani. Varasin uuden osteopaatin käynnin ja tein päivisin Spinning Babies-harjoitteita vauvan kääntämiseksi. Kahdessa päivässä vauva kääntyi raivotarjontaan, minä olen pystynyt nukkumaan siitä lähtien taas kyljelläni ja vauva on pysynyt pää alaspäin ja selkä vasemmalla. Kävin vielä kolmannen kerran osteopaatilla viikolla 36 ja varsinkin sen jälkeen liitoskivuista on vaan muisto jäljellä. Pystyn nukkumaan taas sekä selälläni, että kyljelläni jopa ilman tyynyä jalkojen välissä.
Suosittelen lämpimästi kaikille raskaana oleville perehtymään hiukan Belly Mappingiin, eli vauvan
Kuva täältä. |
Mielestäni kenen tahansa olisi varmasti hyödyllistä kiinnittää huomiota lantion tasapainoon koko raskausajan läpi. Esimerkiksi useampi käynti osteopaatilla on varmasti rahan arvoista ennaltaehkäisevänäkin ja lisäksi on hyvä sekä kiinnittää huomiota jokapäiväisiin asentoihin että tehdä lisänä erityisiä lantiota tasapainottavia asentoja.
Esimerkiksi tässä artikkelissa annetaan muutama vinkki raskauden aikaiseen olemiseen. Pieni lainaus:
"Birth is essentially a natural athletic event that most modern women are underprepared for.
Many of the reasons for this are deeply ingrained in culture, and culture helps to shape our anatomy. While women have been birthing naturally for thousands and thousands of years, one important question to ask ourselves is how have our bodies changed during this time?
For one thing, our western lifestyle has decreased the natural mobility in our bodies, especially in the pelvis."
Lisäksi suosittelen Spinning Babies -nettisivuja, joilta löytyy valtavasti tietoa. Valitettavasti kyllä melko sekavassa muodossa. Suomeksi löytyy muutamia blogauksia aiheesta sekä ainakin Jaga pitää kursseja, joilla käydään läpi tekniikoita sekä raskausaikaan, että synnytyksen aikaiseen käyttöön (kuinka tehdä tilaa lantion eri osiin esim. synnytyksen pysähtyessä vauvan "jumittuessa" johonkin tiettyyn kohtaan). Olen itse käynyt muutamilla Spinning babies kursseilla/luennoilla ja niin on myös moni muu doula/kätilö ympäri Suomen. Henkilökohtaisia vinkkejä voisi siis saada myös etsimällä sellaisen doulan tai muun ammattilaisen, joka osaisi neuvoa yksityisesti.
Kuva täältä. |
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Lue pääsykokeisiin mieluummin tällaisissa asennoissa kuin puoli-istuvassa löhöilyasennossa. |
Un ghid foarte frumos. L-am folosit și funcționează. Vă recomand, de asemenea, site-ul https://www.vipsangym.ro/
VastaaPoista