torstai 18. huhtikuuta 2013

Näkemiin!

Lähdemme tästä lentokentälle ja tällä kertaa onneksi vain 8 tunnin suoralla lennolla Pekingiin isäni luokse kyläilemään. Kiinassa ei toimi blogger (ainakaan ei ole koskaan aiemmin toiminut) joten nähdään kuukauden päästä!

Rokotteista

Vauvamme sai nyt vihdoin ensimmäisen pistoksensa, joten on kai tullut aika myös kirjoittaa jotain rokotteista. Rokotteista saa lukea jatkuvasti uusia kauhujuttuja lehdistä, joten en varmaankaan ole ainut, jolle oman lapsen rokottaminen aiheuttaa päänvaivaa. Neuvoksi kaikille miettijöille sanoisin:

Perehdy rokotteisiin niin hyvin kuin pystyt ja harkitse tarkkaan mitkä tiedonlähteet ovat luotettavia. Koita pitää mukana suhteellisuudentaju (Uutisessa lapsi kuollut rokotteeseen = mieti kuinka monelle lapselle ei tule mitään haittoja). Perehdy myös sairauksiin, joita vastaan rokotteet ovat. Sen jälkeen tee oma päätöksesi ja ota siitä vastuu. Rokotteet eivät ole Suomessa pakollisia, joten voit aivan itse päättää mitkä niistä otat ja mitkä jätät ottamatta. Ei ole kyseessä kaikki tai ei mitään - tyyppinen tilanne, ja rokotteita voi myös myöhäistää. Erittäin tärkeänä pidän sitä, ettei vauvaa koskaan rokoteta flunssaisena tai muuten sairaana.

Haluan kuitenkin avata tässä postauksessa hiukan Suomen rokoteohjelmaa ja sen lyhenteitä sekä myös kertoa mitä seikkoja itse pohdin mietiskellessäni mitkä rokotteet antaa lapselle. Kaikkeen saatavilla olevaan tietoon on mahdotonta perehtyä, joten jossain vaiheessa on vain luotettava omaan intuitioon ja tehtävä päätöksiä. Itsestäni tuntui, etten meinannut päästä tähän vaiheeseen ollenkaan sillä tietoa on niin rajattomasti ja on vaikea tietää mihin luottaa.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että otan "vanhat" rokotteet ja jätän "uudet" antamatta, sillä järkeilin, että vanhat ovat olleet niin pitkään markkinoilla, että niiden täytyy olla turvallisempia ja uusien kanssa taas herkemmin voisi käydä kuten kuuluisan sikainfluenssarokotteen. No, mitä enemmän asiaa tutkin sitä paremmin kävi selville, että juuri näillä vanhoilla (DTap-IPV ja MPR) moni uskoo olevan kaikista vakavimmat sivuvaikutukset kuten kätkytkuolema, autismi tai muut vakavat neurologiset oireet tai autoimmuunisairaudet. Silti nämä vanhat suojaavat juuri niitä pahimpia tauteja vastaan, joita Nepalissa saisi pelätä, joten pitkän itseni tsemppaamis/peloittelu-kierteen jälkeen otin vauvalle ensimmäisen DTap-IPV rokotteen viikko sitten. Onneksi mitään sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Ajattelin, että haluan rokotteita ylipäätään mahdollisimman vähän. Halusin siis jättää pois kaikki rokotteet, joita en koe välttämättömiksi. Lisäksi halusin mahdollisimman vähän rokotteita kerralla, sillä uskon, että lapsi kestää yksittäiset rokotteet paremmin kuin ison pläjäyksen niitä. Isojen rokotemäärien antamista kerralla perustellaan sillä, että lapsen ei tarvitse kärsiä mahdollista rokotteesta nousevaa kuumetta kuin kerran. Itse mietin, eikö kukaan ole ajatellut, että jos yhdestä rokotteesta nousee kuume niin saattaisiko vaikka kuuden rokotteen kertapamauksella olla paljon vakavampia sivuvaikutuksia? Näin kertoo ainakin tutkimus viime vuodelta: mitä useampi rokote kerralla, sitä todennäköisemmin lapsi joutuu sairaalahoitoon tai kuolee.

Kauhujuttuja lukiessa tulee helposti sellainen pelko tai kuvitelma, että rokotteesta seuraa varmasti jotain pahaa juuri minun lapselleni, vaikka järjellä ajateltuna täysin terveitä rokotettuja lapsia on kuitenkin suurin osa kaikista. Keino, jolla sain itseni lopulta tsempattua antamaan ensimmäisen rokotteen oli ajatus siitä, että vauvallamme on vahva immuniteetti ja että suurimmassa osassa rokotehaittauutisista vauva oli aina saanut rokotteen flunssaisena. Vakuutin siis itseni siitä, että kun en vie vauvaa rokotettavaksi hänen immuniteettinsa ollessa alhaalla niin hän kyllä kestää rokotteen. Siksi jouduinkin siirtämään rokotusta viikolla suunnitellusta, kun vauva teki juuri ensimmäiset hampaansa ja ajattelin, että siinä on keholle tehtävää tarpeeksi ei anneta sille samanaikaista rasitetta rokotteesta.

Tässä kansallinen rokotusohjelma ja ajatuksiani eri rokotteista eriteltynä:

0 kk. BCG eli Calmette. Synnytyssairaalassa erityisryhmille. 
2 kk. Rota 
3 kk. PCV. (pneumokokki) 
3 kk. Rota. 
3 kk. DTaP-IPV-Hib. (hinkuyskä, jäykkäkouristus, kurkkumätä - polio - hemophilus influenzae b.) 
5 kk. PCV. 
5 kk. Rota. 
5 kk. DTap-IPV-Hib. 
12 kk. (toisissa lähteissä lukee, että 14-18 kk) PCV. 
12 kk. DTap-IPV-Hib. 
12 kk. MPR. (tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti.) 
6 - 35 kk. Kausi-influenssa (vuosittain). 
4 v. DTaP-IPV. 
6 v. MPR. 
14-15 v. dtap.

BCG eli Calmette. Tuberkuloosi. Jostain syystä Suomessa otettiin 2002 käyttöön uusi tubirokote, joka aiheutti järjettömän paljon sivuvaikutuksia. Koska haitat kasvoivat suuremmiksi kuin hyödyt, rokottaminen lopetettiin 2006. Nyt tätä tuberkuloosirokotetta tarjotaan vain riskiryhmille, eli esimerkiksi lapsille joiden toinen vanhempi on alueelta, jossa tubi on vielä yleinen. Minusta olisi tuntunut erittäin luonnottomalta pistää mitään juuri kohdusta ulos tulleen vauvan elimistöön, joten jätimme tämän rokotteen pohdintaan siihen asti kun tiedämme milloin menemme ensimmäisen kerran lapsen kanssa Nepaliin.

Rotavirusripuli. Tämä ripulitauti on varmasti ikävä, mutta ei Suomen oloissa tappava. Lisäksi uskon, että hyvällä vastustuskyvyllä varustettu lapsi peittoaa taudin helposti tai ei edes saa sitä. Olen myös kuullut tapauksista, joissa rokotetta on seurannut kova ripulitauti, kuten kaikki varmaan olemme kuulleet ihmisistä, jotka influenssarokotteen otettuaan sairastavat pahemmin kuin koskaan ennen. Rotarokote annetaan vauvalle suun kautta. Päätin jättää tämän antamatta koska en koe sitä välttämättömäksi. Rota on ollutkin rokoteohjelmassa vain muutamia vuosia.

PCV. Pneumokokkirokote. Suomessa pneumokokin aiheuttamiin sairauksiin ei oikeastaan kuole lapsia, vaikka nuo sairaudet voivatkin olla todella vakavia ja ikäviä. Pneumokokkibakteerit aiheuttavat mm. aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja korvatulehdusta. Uutisissa oli juuri juttua oudosta tapauksesta, jossa Aleksi-vauva kuoli pneumokokkibakteerin aiheuttamaan yleistulehdukseen rokotteen oton jälkeen. PCV on ollut rokotusohjelmassa vasta vuodesta 2010. Itse jätin tämän rokotteen antamatta. Luontaisterveydenliitto on tehnyt pneumokokkirokotteesta selvityspyynnön ja A-Talk esittää tänään torstaina A-Studiossa keskustelua aiheesta klo 21.05 ! (Näkyy varmaan Areenalla jälkikäteen)

DTaP-IPV-Hib. Kurkkumätä-Jäykkäkouristus-Hinkuyskä-Polio-Hemofilus Influenzae B. Nelosrokotteesta on tullut vitosrokote kun siihen on lisätty Hib samaan, (muistaakseni jo 80-luvulla?).  Hib:in aiheuttamia tauteja ovat mm. aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys. Tällä hetkellä rokotetutkimuksessa on kuutosrokote, eli tähän lisätty vielä hepatiitti B. Tämä epäilyttää minua kovasti: miksi rokotteita pitää antaa niin kauhean monta kerralla, miten 3 kk ikäisen lapsen immuunipuolustus kestää niin ison määrän. En lähtenyt rokotetutkimukseen mukaan vaikka kosiskeltiin vaan otin tästä rokotteesta vauvalle 4 kk 3 vk ikäisenä (eli hiukan myöhäistettynä) vain vanhan version eli DTaP-IPV-osiot ilman Hibiä. Pienempiin osiin tätä ei pystynyt jakamaan. Tämäkin hiukan pelotti minua sillä DTaP-IPV on löydettävissä paljon juttuja, joissa se on yhdistetty sekä autismiin, että vauvan hengityskatkoksiin, jotka voivat aiheuttaa ns.kätkytkuoleman. DTaP-IPV:n pakkausselosteessa haittavaikutuksena onkin mainittu nuo hengityskatkokset, mutta vain keskosina syntyneillä. Päädyin kuitenkin ottamaan tämän sillä sain itseni vakuuteltua siitä, että riski rokotehaittaan on pienempi paha kuin se, että saisimme Nepalissa tai Kiinassa polion, kurkkumädän tai jäykkäkouristuksen.

Lisäys 30.6.13. Tästä rokotteesta pitäisin Suomessakin asuessa tärkeimpänä jäykkäkouristus osuutta! Eikä tuo kurkkumätäkään ole helppo tai mukava tauti. Valitettavasti alle 5 v. lapsi ei voi saada Suomessa käytettävissä olevaa diTebooster -tehostetta, jossa olivat vain nämä kaksi, vaan ilmeisesti vähiten rokotteita sisältävä vaihtoehto on juuri tuo nelosrokote Tetravac, jonka me otimme Mimmille.

Kausi-influenssa. Influenssa ei ole vaarallinen sairaus, ja sen pystyy aika hyvin välttämään jo ruokavaliolla. Monella influenssat häviää ihan ottamalla tarpeeksi D-vitamiinia. Olen itse sairastanut influenssan vain kerran, vuonna 1998, joten en näe mitään syytä rokottautua sitä vastaan. Suosittelisin jokaista mieluummin nostamaan omaa vastustuskykyä rokotteen sijaan.

MPR. Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti. Koen tämän rokotteen miettimisen kaikista vaikeimmaksi. Netistä köytyy hurjasti pelottelua MPR:n yhteydestä autismiin tai muihin neurologisiin häiriöihin. Moni vähän vanhempi henkilö pitää tätä rokotetta hiukan turhana, koska aiemmin oli aivan tavallista sairastaa nämä taudit, eivätkä ne ole itsessään kovin vakavia. Rokotteita käytetäänkin ymmärtääkseni koska näiden jälkitaudit voivat olla vaarallisia, tai itse taudin sairastaminen raskauden aikana. Suomessa riski sairastua on varmaan melko pieni nykyisin kuitenkin, voisin kuvitella. Tämän rokotteen suhteen en ole vielä tehnyt päätöksiä.


keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Huvituttina

Tiedättekö kun vauva joskus reippaan syömisen jälkeen jää vähän pidemmäksi aikaa rinnalle imuuttelemaan hitaampaan tahtiin joksikin aikaa. Silloin saattaa joku tokaista, että vauva pitää tissiä huvituttina. Sehän nyt on vain harmiton sanonta, mutta tässä paremman ajattelemisen puutteessa rupesin pohtimaan tämän sanonnan merkitystä.

Siis pitää tissiä tuttina. Tämähän viittaisi siihen, että tutti on jotain sellaista, joka kuuluu vauvalle luonnollisesti ja koska sitä ei ole, niin vauva korvaa sen imemällä tissiä.

Ja vielä huvituttina. Huvikseen, eli ilman oikeaa syytä. Tissin huvituttina pidolla siis ajatellaan, että lapsi ei oikeasti tarvitse rintaa, vaan imee sitä vain huvikseen. Usein tämä sanonta vielä sanotaan niin kuin tissin käyttö "huvituttina" olisi jollain lailla vähän huono asia. Niinkuin lapsen oikea tarve olisi täytetty ja nyt hän vain äitiä rasittaakseen leikkii, huvikseen imee. Rinnan imemisen tarkoitukseksi nähdään siis vain ruoan siirtäminen lapselle, ja kun lapsi on ruokittu niin rinnan imemisen tarve on tyydytetty.

Eivätkö ruokailun lisäksi rinnan imemisen muut tarkoitukset ole oikeita tarpeita? Eivätkö lapsen rinnalla saama yhteys äitiin, turvallisuuden, lämmön, rauhan ja lohdun tunteet ole aivan yhtä todellisia ja tärkeitä tarpeita kuin ravinto? Voiko pienellä vauvalla edes olla mitään muita kuin oikeita tarpeita?

Mitä kertoo meidän suoritusyhteiskunnastamme se, että jo vauvan pitäisi suorittaa asioita tuloksellisesti, tai tuhlaamatta aikaa turhaan. Imeä vain syödääkseen ja tultuaan kylläiseksi jättää äidin rinnat rauhaan. Tyytyä tuttiin, eikä imeskellä rintaa vain huvikseen.

Rinnan lohduttavasta ja turvaa antavasta vaikutuksesta käy hyvin esimerkiksi se kuinka lapsi saattaa esimerkiksi yöllä nähdä pahan unen, herätä itkien ja saadessaan vieressä olevan äidin rinnan suuhun katkaista itkun kuin seinään ja nukahtaa uudelleen sekunnissa. Kyllä, tutti saattaa ajaa tämän saman asian mutta mielestäni on erittäin tärkeää tiedostaa, että se on kuitenkin vain korvike rinnalle ja itse äidille. 

Onko meillä oikeasti niin kiire, että sen sijaan, että antaisimme lapsen täyttää todelliset tarpeensa äidin rinnalla, pystymme tarjoamaan vain korvikkeen, tutin?

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Raskausarpien ehkäisyyn

Olen ehkä unohtanut kertoa täällä itselleni loistavasti toimineesta raskausarpien ehkäisijästä sheavoista (shea butter) eli suomeksi karitevoista.

Frantsilan karitevoi.

Käytin raskauden loppupuolella useamman kerran päivässä karitevoita vatsan iholla. Välillä tuli kokeiltua muitakin vaihtoehtoja, mutta mikään muu rasva ei pysynyt yhtä pitkään iholla pitäen sen joustavana ja rasvaisena. Jos laitoin jotain muuta rasvaa tai vaikka kookosöljyä niin ne imeytyivät ihoon tai paitaan niin, että vatsan iho oli nopeasti jo kuiva kun taas karitevoi kosteutti hyvin vaikka yön yli.
Frantsilan Midsommer Rose vartalovoi.

Omat suosikkini ovat iHerbistä saatava Shea Radiance Sweet Vanilla, joka tuoksuu mielestäni ihan maitosuklaalle, sekä Frantsilan karitevoi tai karitevoipohjainen Midsommer Rose vartalovoi.


Shea Radiance Pure Shea Butter.

P.S. Karitevoi toimii myös täydellisesti tatuoinnin rasvaukseen!


Kuinka rakennetaan lapselle pettämätön immuniteetti?

Iso lupaus otsikossa, ehkä hieman liioiteltu :) Tavoitteet on kuitenkin hyvä pitää korkealla!
Mainitsin puoliksi vitsillä Pieni vampyyri -postauksessa meidän "vaivalla boostatun immuniteetin" ja Olga-lukija tarttuikin tuohon, joten päätin aukaista sitä hieman nyt ihan uuden postauksen muodossa.

Millä keinoin rakentuu lapsen immuunipuolustus? Lähdetään ihan alusta.


Äidiltä saatu puolustus. 

Alatiesynnytys. Tähän ei valitettavasti itse voi oikeastaan vaikuttaa, mutta alatiesynnytyksessä vauva saa äidiltä erittäin tärkeän bakteerikannan itselleen kulkiessaan läpi synnytyskanavan.

Täysimetys 6 kuukauteen saakka. Imetyksestä vauva saa myös erittäin tärkeitä vasta-aineita äidiltä ja huomattavasti paremman alun omalle puolustusjärjestelmälleen kuin korvikkeita syövä vauva. Lyhytkin imetys on huomattavasti parempi kuin ei ollenkaan! Nykyään suositellaan täysimettämään 6 kuukauteen saakka, sillä vauvan suolisto ei ole välttämättä vielä nelikuisena kehittynyt tarpeeksi ottamaan vastaan soseita. Uskon, että tämä kannattaa myös immuniteetin rakentamisen vuoksi. Tämän jälkeen on hyvä myös jatkaa osittaisimetystä, niin pitkään kuin itsestä tuntuu luontevalta!

Äidin kemikaalikuorma. Sikiö saa nykyään hurjan määrä erilaisia epäluonnollisia ja myrkyllisiäkin aineita jo ennen syntymäänsä. Tanskassa suositellaan, että naiset jättäisivät kosmetiikan käytön raskaus- ja imetysaikana, jottei lapsi altistuisi kosmetiikan kemikaaleille. Toinen merkittävä asia on muovista saatavat ftalaatit ja BPA. Suosittelen itse tekemään kaksi asiaa, mielellään jo vuosia ennen raskaaksi tuloa ja toki myös itsesi vuoksi:
Pysy erossa muoveista. Älä syö muoviin pakattuja eineksiä, älä varsinkaan koskaan lämmitä mitään muovipakkauksessa tai muovimukissa, tai laita kuumaa ruokaa muovirasiaan. Älä syö säilykepurkeista, käytä keittiössä muovisia lastoja tai juo take-away mukista kahvia. Nykyään on saatavilla lasisia eväsrasioita!
Käytä luonnonkosmetiikkaa, tai luonnon antimia kosmetiikkana. Esimerkiksi sheavoi toimii erittäin hyvin raskausmahan arpien ehkäisyyn ja ruokasooda-kookosöljykombo deodoranttina.

Äidin ruokavalio. Ruokavalion avulla voi vaikuttaa paljonkin lapseen vielä täysimetyksen aikana. Oikeastaan tämä tapahtuu kahdella tapaa: pitämällä perusruokavalio kunnossa sekä lisäravinteiden avulla. Monelle kynnyskysymys syömisen ja lisäravinteiden hankkimisen suhteen on hinta. Itse näen, että se on usein aika pitkälti valintakysymys siitä minkä kokee olevan rahan arvoista. Itse en säästä ruoassa enkä lisäravinteissa. Säästän mieluummin kaikesta muusta. Kuten sanonta kuuluu, jos ei ole varaa syödä kunnolla nyt, täytyy olla varaa sairastaa myöhemmin ;)
Perusruokavalio kuntoon. Tällä on varmasti kaikista suurin vaikutus lapsen terveyteen. Itse pidän ruokavalioni kulmakivinä sitä, että se on puhdasta ja ravinnerikasta. Vältän siis eineksiä ja lisäaineita sekä torjunta-aineita ostamalla oikeaa ruokaa, luomuna. Pyrin syömään mahdollisimman paljon erilaisia salaatteja ja kasviksia ravinteiden vuoksi. Vältän ravinneköyhiä ja ihmiselle jopa haitallisia aineita kuten sokeria ja viljoja. Perusruokavalioon kannattaa myös sisällyttää paljon luonnon immuuniboostereita/-lääkkeitä kuten hapankaali, valkosipuli, inkivääri, cayennepippuri tai muut mausteet yms.
Lisäravinneboostausta. Lisäravinteideni lista on melkoisen pitkä, mutta koen niiden käyttämisen tärkeäksi terveytemme kannalta. Mainitsen tässä nyt ne, joiden koen vaikuttavan eniten juuri immuniteettiin:
-Lääkinnälliset sienet. Syön lähes päivittäin pakuria, reishiä, lions manea ja cordycepsiä.
-D-vitamiini Syön n. 125 ug päivässä. Tasoni oli tammikuussa 157 nmol/l. Pitäisin vähimmäistasona veressä 80 nmol/ l ja suosittelisin syömään vähintään 50 ug päivässä.
-Probiootit. Aiemmin söin kuureina matkojen yhteydessä. Raskaaksi tulon jälkeen olen syönyt jatkuvasti. Hyvä bakteerikanta on se, millä taudit torjutaan!
-Entsyymit ja suolahappo. Jotta ruoasta olisi hyötyä ja keho saisi kaikki tarvitsemansa ravinteet, niiden pitää imeytyä kunnolla. Tässä auttaa entsyymit ja suolahappolisä.


Lapsen oman puolustuksen kehittyminen.

Älä ole ylihygieeninen. Lapsi tarvitsee bakteereita kehittääkseen immuunipuolustustaan. Älä käytä kotona mitään antibakteerisia tuotteita ja unohda käsidesit. Anna ryömiä ulkona.

Tarjoa oikeaa, ravinteikasta ruokaa. Ei ole mahdotonta kokata itse, vaikka olisi kiireinen elämä, tee viikonloppuna ruoat valmiiksi. Tarjoa avocadoa, salaatteja ja muita heti syötäviä ravinnepommeja joka aterialla. Unohda einekset ja ruoat, joiden tuoteselosteet on täynnä lisäaineita.

Tarjoa itsetehtyä ruokaa. Ruoasta saatu bakteerikanta kehittää merkittävästi lapsen immuunipuolustusta. Älä syötä purkkiruokaa josta kaikki bakteerit on tapettu pois, ja jota on jatkettu epäilyttävillä aineilla. Lue tästä miksi.

Älä opeta lasta syömään sokeria. Sokeri on keholle myrkkyä ja valitettavasti todella koukuttava aine.  Mutta lapsi, joka ei ole koskaan saanut sokeria, ei osaa sitä myöskään kaivata! Käytä tätä hyväksesi ja pidä lapsi sokerivapaana niin pitkään kuin pystyt, eli ainakin sinne kaverisynttärien maailmaan saakka :)  Lapsi ei menetä mitään, niin kauan kun hän ei ole tutustunut sokeriin ja oppinut vaatimaan sitä.

Vältä viljoja tai gluteenia, tai älä ainakaan päästä niitä pääosaan ruokavaliossa. Tästä moni voi olla eri mieltä, ja tuntuu ajattelevan, että lapsi tarvitsee viljojen hiilihydraatteja. Itse olen kuitenkin nähnyt niin monia tapauksia, joissa ihminen "paranee" jostakin tilastaan jättämällä viljat pois, että olen melko vakuuttunut siitä, että jos ei niiden jättäminen pois ole jopa merkittävä terveysteko niin ainakaan siitä ei ole haittaa. En itse ole ehdoton viljojen suhteen, jos ne eivät aiheuta oireita, mutta käyttäisin niitä hyvin hillitysti.

Vältä myös lapsen kohdalla ylimääräistä kemikaalikuormaa. Vältä muoveja. Osta lasinen tuttipullo. Älä käytä turhaan kosmetiikkaa, lapsi ei tarvitse pesuaineita suihkussa ja iholle sopii hyvin luonnolliset öljyt, esimerkiksi antibakteerinen kookosöljy toimii hyvin myös pepun iholla! Kiinnitä huomiota lasten leluihin ja pese uudet vaatteet ennen käyttöä tai osta käytettynä.

Huolehdi hyvistä bakteereista. Jos lapsi saa antibioottkuurin (tai äiti imetysaikana) tai on syntynyt keisarinleikkauksella, anna myös lapselle laadukkaita probiootteja. Eikä niistä haittaa muutenkaan ole.




maanantai 1. huhtikuuta 2013

Probioottien hyödyt

Olen probioottiuskovainen ja -riippuvainen. Olen käyttänyt jo vuosia probiootteja, sillä luotan niiden immuniteettia vahvistavaan tehoon. Välittääkseni hyvää vastustuskykyä myös vauvalle söin koko raskausajan probiootteja, ja jatkan edelleen, tosin en huolehdi jos päiviä jää väliin. Vauvoille on myös omia probiootteja, mutta en ole kokenut näitä vielä tarpeellisiksi sillä luotan maitoni sisältävän hyvin vasta-aineita ja tähän mennessä emme olekaan vielä sairastaneet mitään. Antaisin ehdottomasti vauvalle probiootteja esimerkiksi siinä tapauksessa, että jompi kumpi meistä joutuisi syömään antibioottikuurin tai jotain muita lääkkeitä, ja (alla mainitun artikkelin luettuani) myös jos vauva olisi keisarinleikattu, tai suvussamme olisi allergiataipumusta.

Voin suositella oman kokemuksen perusteella kahta probioottia: Dr.Ohhira'sia tai Enzymedican Pro-Bioa. Probioottien kanssa ei kannata tyytyä halvimpaan vaihtoehtoon. Jos ne eivät toimi elimistössäsi, olet heittänyt nekin vähät rahat hukkaan ;)

Törmäsin Tolosen pitkään kirjoitukseen probioottien/maitohappobakteerien hyödyistä, ja ajattelin siteerata tänne kaikki tämän blogini aihepiiriin liittyvät mielenkiintoiset kohdat.


"Turun yliopiston lastenlääkärit raportoivat ensimmäisinä maailmassa, että maitohappobakteerien avulla voidaan ehkäistä jopa puolet lasten maitoruvesta eli atooppisesta (allergisesta) ihottumasta. British Medical Journalkin viittaa juuri tähän suomalaistutkimukseen (BMJ 2002;324:1364). Suomalaiset tutkijat ovat muutoinkin julkaisseet runsaasti uutta kiinnostavaa tietoa maitohappobakteerien vaikutuksista etupäässä lasten allergisiin tauteihin, hengitystieinfektioihin ja ripuliin, kuten kirjallisuusluettelosta (linkki tämän artikkelin lopussa) ilmenee."

"Probiooteista näyttää olevan hyötyä lasten suolisto- ja hengitystie-elinten sairauksissa, ilmenee uudesta tutkimuksesta, jonka Rooman yliopiston professori Mario Cazzola esittää 18–22.9. Barcelonassa kongressissa nimeltään European Respiratory Society (ERS) Annual Congress. Asiasta kertoo Nutraingredients.com.

“Kulkiessaan synnytyskanavan läpi syntyvä lapsi saa äidiltään ensimmäisen probioottisen bakteerikannan, josta sittemmin kehittyy lapsen suoliston bakteerifloora. Keisarinleikkauksella syntyvät lapset jäävät tätä kokemusta paitsi ja niinpä heidän suolistoflooransa kehitys viivästyy. Heille kehittyy muita useammin ripulia varhaislapsuudessa. Tutkimuksissa on keskosille ja täysiaikaisille vastasyntyneille annettu maitohappobakteereita ja niitä on todettu olevan lapsen ulosteessa vielä 2–4 viikon kuluttua annostuksen loputtua. Pysyvä bakteerikannan muodostus lienee mahdollista näin ulkoapäin tuotunakin.”

“Ennestään tiedetään, että allergisten vanhempien lapset ovat herkkiä sairastumaan allergioihin. Turun yliopistossa havaittiin, että riskialttiilla lapsilla on usein koliikkia ja muita vatsavaivoja, jotka ilmeisesti johtuvat suoliston mikroflooran muutoksista (lue alkuperäinen raportti). Turkulaiset tutkijat uskovat, että maitohappobakteereista saattaa olla hyötyä lasten suolistovaivoissa.”

“Allergiat ovat lisääntyneet viimeisten 35–50 vuoden aikana länsimaissa räjähdysmäisesti. Hygieniaoletus saa yhä enemmän kannatusta: sen mukaan liiallinen hygienia lisää allergioita. Toisin sanoen nykyihmisellä on puutetta suojaavista probioottisista bakteereista. Alle 2-vuotiaiden ruotsalaisten ja virolaisten allergisten lasten tutkimuksessa ilmeni, että allergisilla lapsilla oli suolistossaan liian vähän hyviä bakteereita (Björksten ym. 1999). Allergiat ovat yleisempiä Ruotsissa kuin Virossa, koska Ruotsissa on liian siistiä, sanovat tutkijat.”
“Turun yliopiston tutkijaryhmä julkaisi huhtikuussa 2001 Lancetissa varsinaisen uutispommin: Lactobacillus rhamnosuksen käyttö raskauden lopulla ja lapsen ensimmäisinä elinkuukausina vähensi atooppisen ihottuman puoleen. Tutkimukseen oli valittu äitejä ja lapsia, joilla oli suuri atopian sukuhistoria. Toisessa, British Medical Journalissa julkaistussa suomalaistutkimuksessa bakteereilla täydennetty (probioottinen) maito vähensi lasten yskää, kurkkutulehduksia ja ripulia.”
“Kun raskaana oleva nainen ottaa maitohappobakteereita ruuan lisänä, vähenee lapsen riski sairastua allegioihin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Samoin käy, kun allergiaperheen vauvalle annetaan maitohappobakteereita maidossa (Rautava ym. 2002). Turkulaiset lastenlääkärit ovat osoittaneet, että vauvana otetut maitohappobakteerit suojaavat useimpia lapsia allergiselta ihottumalta ainakin 4. ikävuoteen asti (lue raportti).”
“Maitohappobakteerien antaminen allergisille vauvoille muuttaa suoliston bakteerikantaa sellaiseksi, että allergiataipumus vähenee (Kirjavainen ym. 2002).”

“Maitohappobakteereita kannattaa antaa vauvoillekin aina antibioottikuurin aikana ja vielä niiden jälkeenkin. Tällöin on otettava huomioon, että koska antibiootit tappavat myös maitohappobakteereita, ne tulisi ottaa 3 tuntia ennen antibiootteja tai 3 tuntia niiden jälkeen. Silloin antibioottit eivät tapa hyviä bakteereita.”

Pieni vampyyri

Toissa aamuna vauvalle puhkesi yllättäen nuha. Hän yskikin välillä sellaista hassua kuivaa yskää, tekoyskältä kuulosti, niinkuin ei olisi syytä mutta köh köh...

Mietin, että voi höh, eikö meidän vaivalla boostattu immuniteetti ollutkaan nyt sit tämän parempi jos vauva nyt jo sai ensimmäisen flunssan. Muita oireita ei kuitenkaan tullut joten ehdin jo epäillä kissaa tai pölyä nenän valumisen aiheuttajaksi, olimme nimittäin juuri pari päivää äidilläni kissan vahtina.

Ei tullut mieleen, että nenän valuminenhan saattaa johtua hampaiden tulosta, sillä se saa aikaan limakalvojen turpoamisen. Ennen kuin sitten tänään kun huomasin, että hänellepä on puhjennut molemmat yläkulmahampaat! Onhan tässä jo reilu kuukausi kuolattu ja pureskeltu kovasti kaikkea. Olin vähän pelännyt, että hampaiden tulo aiheuttaisi itkua, mutta ei näytä ainakaan näiden kohdalla olleen mitään kipuja, onneksi.

Yleensä hampaista tulevat ensimmäisinä etuhampaat, mutta näinkin voi siis käydä ja näyttää varmaan melko hauskalta vauvan hymy kun nuo kohta kasvavat kunnolla näkyviin :)

Ai niin, pitänee käydä hankkimassa hänelle hammasharja! Hampaitahan suositellaan alettavan harjata heti ensimmäisen puhjettua.